Laptele ridicat de la distribuitor şi din şcolile din judeţul Prahova de unde zeci de elevi au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară este infestat cu enterobacteriacee, arată noile analize făcute de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Analizele de laborator făcute de DSVSA Prahova arată că probele de lapte ridicate luni din două şcoli din judeţ şi de la distribuitor sunt ”necorespunzătoare la parametrul Enterobacteriacee”.

”Laboratorul DSVSA Prahova a emis buletinele de analiză nr. 23.990 (lot 39 Şcoala Elena Doamna), nr. 23.991(lot 39 Şcoala Sf. Vasile), nr. 23.087 (lot 39, depozit distribuitorcorn/lapte) pentru probele de lapte pasteurizat prelevate în luni. Toate probele, în urma examenului microbiologic, s-au găsit necorespunzătoare la parametrul Enterobacteriacee, ceilalţi parametri (Salmonellaspp, Stafilococ Coagulazo-Pozitiv si Listeria Monocytogenes) fiind corespunzători”, se arată într-un comunicat dat publicităţii, vineri seară, de Prefectura Prahova.

Reprezentanţii Prefecturii Prahova au anunţat că mai sunt probe de lapte la care nu s-au finalizat testele de laborator, estimându-se că ultimele rezultate vor fi finalizate până în 3 decembrie.

”În funcţie de rezultate, urmează să se ia decizia finală privind modul de derulare a Programului «Lapte şi corn» în judeţul Prahova, precum şi măsurile ce se impun a fi luate de instituţiile cu competenţă în derularea programului”, a anunţat Prefectura Prahova.

Anterior, Prefectura anunţase că analizele pe probele ridicate luni de la procesatorul de lapte Ecolact Prod sunt corespunzătoare pentru toţi parametrii utilizaţi, analizele pe probele recoltate de la depozitul distribuitorului şi din cele două şcoli din municipiul Ploieşti şi din localitatea prahoveană Ceraşu fiind la acel moment încă în lucru.

Programul "Lapte şi corn", care a început abia luni în unităţile de învăţământ din judeţul Prahova, a fost suspendat joi, în urma unei decizii a Consiliului Judeţean.

"Ca urmare a situaţiei apărute la începutul acestei săptămâni, când mai mulţi elevi de la mai multe unităţi de învăţământ din judeţul Prahova au fost internaţi cu simptome de toxiinfecţie alimentară, începând cu 26 noiembrie 2015, se sistează Programul guvernamental «Lapte şi corn», până la aflarea rezultatelor analizelor de laborator făcute de către autorităţile competente", se arăta într-un comunicat al CJ Prahova.

Un număr de 58 de elevi din clase diferite de la şcoli din municipiul Ploieşti şi din localitatea Ceraşu au ajuns la spital, luni şi marţi, după ce li s-a făcut rău la şcoală, având greaţă, vărsături, ameţeli şi dureri abdominale.

Iniţial, 32 de copii de la Şcoala "Elena Doamna" din Ploieşti au ajuns la spital, luni, cu simptomele toxiinfecţiei alimentare. În aceeaşi zi, autorităţile au prelevat probe din loturile de alimente distribuite copiilor, acestea fiind duse la laborator pentru analize.

Marţi, în şcolile din judeţ a continuat distribuirea laptelui şi a cornurilor, în aceeaşi zi înregistrându-se noi cazuri de îmbolnăviri. Astfel, treisprezece elevi de la o şcoală din localitatea prahoveană Ceraşu au avut nevoie de îngrijiri medicale, marţi seară, după ce li s-a făcut rău la şcoală.

Procurorii de la Parchetul Judecătoriei Ploieşti şi Parchetul Judecătoriwi Vălenii de Munte, împreună cu poliţiştii, au deschis două dosare penale după îmbolnăvirea elevilor.

Firma care a câştigat licitaţia pentru livrarea laptelui este SC Ecolact Prod SRL, aceeaşi care a asigurat laptele şi anii trecuţi în cadrul programului "Lapte şi corn".

Firma care a câştigat licitaţia pentru lapte în Prahova a avut în trecut probleme, fiind acuzată, în anul 2012, că este responsabilă pentru îmbolnăvirea a peste 60 de persoane, majoritatea copii cu vârste între doi şi 14 ani, cu stafilococ auriu, după ce au consumat laptele distribuit în şcoli.

Mediafax