Elevii din lotul olimpic de chimie al României au cucerit şase medalii (două medalii de aur dintre care o medalie de aur cu punctaj absolut, trei medalii de argint şi o medalie de bronz), la a 49-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Chimie „D. Mendeleev", desfăşurată în perioada 3 - 10 mai, la Erevan.

Medaliile de aur au fost obţinute de Dumitru Călugăru (punctaj absolut), elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu şi Andrei Iliescu, elev în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. Ambii performeri au fost laureaţi cu aur şi la ediţia precedentă.

Medaliile de argint au intrat în posesia următorilor elevi: Paul Haidu-Gerea (clasa a X-a/Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa), Cristian Robert Râclea (clasa a XI-a/Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi) şi Silvestru-Alexandru Big (clasa a XII-a/Colegiul Naţional „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului). Medalia de bronz i-a revenit lui Tiberiu Alexandru Pană, elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” din Ploieşti.

Competiţia presupune parcurgerea a trei probe, timp de 5 ore, dintre care două probe teoretice şi una practică/experimentală, toate cu grad de complexitate extrem de ridicat. Prima probă teoretică a cuprins 8 probleme obligatorii, iar a doua a avut ca obiectiv rezolvarea unei probleme (la alegere dintr-un set de trei) pentru fiecare din cele 5 secţiuni incluse: chimie fizică, ştiinţele vieţii, chimie anorganică, chimie organică şi chimie analitică.

La ediţia curentă a Olimpiadei Internaţionale de Chimie „D. Mendeleev" au participat 95 de elevi din 15 ţări.