Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti l-au reţinut pentru 24 de ore pe Daniel Petre, directorul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Ploieşti, pentru două infracţiuni de luare de mită, din care una în formă continuată. 

Potrivit comunicatului DNA, Daniel Petre ar fi săvârşit faptele de corupţie în timp ce ocupa funcţiile de director executiv adjunct al Direcţiei Economice din cadrul Consiliului Judeţean Prahova cu atribuţii delegate de administrator public şi ulterior director executiv în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Prahova, în prezent director general al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Ploieşti.

Prezentăm integral comunicatul DNA:

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 04 februarie 2015, a inculpatului PETRE DANIEL CRISTIAN, la data faptelor director executiv adjunct la Direcţia Economică din cadrul Consiliului Judeţean Prahova cu atribuţii delegate de administrator public şi ulterior director executiv în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Prahova, în prezent director general al Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Ploieşti, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de luare de mită, din care una în formă continuată (3 acte materiale).

În ordonanţa de reţinere se arată că, în cauză, există date şi indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada aprilie - mai 2012 inculpatul Petre Daniel Cristian a primit în mod repetat în trei rânduri, de la un denunţător, sumele de 20.000 lei, 10.000 lei respectiv 20.000 lei, pentru ca, în calitate de director executiv adjunct la Direcţia Economică din cadrul Consiliului Judeţean Prahova cu atribuţii delegate de administrator public, să facă demersuri pentru favorizarea unei firme, în sensul atribuirii unei lucrări privind modernizarea unui drum judeţean, finanţată din fondurile Consiliului Judeţean Prahova.
De asemenea, inculpatul a promis că va face demersuri şi în legătură cu efectuarea cu prioritate a plăţilor către societatea respectivă şi suplimentarea cu 20% din valoarea totală a lucrării menţionate, pe parcursul derulării contractului.

Ulterior, în cursul lunii aprilie 2013, înaintea sărbătorilor pascale, inculpatul Petre Daniel Cristian, în calitate de director executiv în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Prahova, a primit de la acelaşi denunţător suma de 10.000 lei, pentru a favoriza aceeaşi firmă, cu ocazia unui control derulat de către inspectorii din subordinea sa.
De menţionat este faptul că, la acea vreme, agentul economic respectiv derula activităţi comerciale cu o altă firmă, între acestea fiind încheiate documente fictive în baza cărora se rulau sume importante de bani.
Aceste aspecte au reprezentat obiectul unor infracţiuni de corupţie (fapte cercetate într-un dosar înregistrat la D.N.A. – Serviciul Teritorial Ploieşti şi finalizat cu rechizitoriu în cursul anului 2014).

De asemenea, ca director executiv al D.G.F.P. Prahova, inculpatul Petre Daniel Cristian a încercat, în cea de-a doua jumătate a anului 2013, să-l sprijine direct sau indirect pe denunţător, care era cercetat într-un dosar înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, pentru săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani.
În acest context, printr-un intermediar, inculpatul a solicitat şefului serviciului nominalizat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti să coordoneze activitatea de verificare în dosarul respectiv, să nominalizeze o altă echipă ( compusă din persoane agreate de inculpat) pentru a efectua controlul, alta decât cea propusă de acesta.
Mai mult, în luna februarie 2014, inculpatul Petre Daniel Cristian a chemat la biroul său toţi şefii de serviciu şi directorii responsabili de activitatea de inspecţie fiscală şi le-a solicitat ca toate echipele de inspecţie fiscală să efectueze, în luna respectivă, numai rambursări de TVA, aspect care s-a şi întâmplat ulterior.
La acea dată, erau în curs verificările dispuse de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti în cauza mai sus menţionată care, practic, în acest mod, au fost întrerupte, cu consecinţa întârzierii soluţionării dosarului penal.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin tehnic şi informativ din partea Serviciului Român de Informaţii.

Inculpatului Petre Daniel Cristian i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentat, la data de 05 februarie 2015, la Tribunalul Prahova, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile."