Noul an şcolar 2021-2022 începe luni, cu prezenţă fizică la cursuri în cea mai mare parte a unităţilor de învăţământ din România, dar cu măsuri de protecţie sanitară în contextul creşterii numărului de infectări zilnice cu SARS-CoV-2.
Ministrul Educaţiei a recomandat părinţilor să nu vină la festivitatea de deschidere, deşi fiecare şcoală are autonomie dacă le permite asta sau nu. Totul în condiţiile în care doar 61% dintre angajaţii din învăţământ sunt vaccinaţi.
Pentru cei aproximativ 2.900.000 de elevi şi preşcolari cursurile anului şcolar 2021 - 2022 se vor derula pe parcursul a 34 de săptămâni, începând cu data de 13 septembrie.
Semestrul I va avea 14 săptămâni (din 13 septembrie până în 22 decembrie 2021), iar semestrul al II-lea - 20 de săptămâni (din 10 ianuarie şi până pe 10 iunie 2022).
În perioada 25 - 31 octombrie, elevii claselor din învăţământul primar şi copiii din grupele de preşcolar sunt în vacanţă.
Vacanţa de iarnă este programată în perioada 23 decembrie 2021 - 9 ianuarie 2022. În semestrul al II-lea, vacanţa de primăvară va fi în perioada 15 aprilie - 1 mai.
Programul naţional "Şcoala altfel" se va desfăşura în perioada 8 - 14 aprilie 2022.
Al doilea an şcolar sub semnul pandemiei
Este al doilea an şcolar care începe sub semnul pandemiei de coronavirus. În acest context, a fost emis un ordin comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii, care prevede în continuare asigurarea distanţării fizice, purtarea măştii de protecţie, dezinfectarea mâinilor şi circuite clare de acces în sălile de clasă.
Conform documentului, la intrarea în şcoală şi pe coridoare, precum şi la intrarea în fiecare clasă vor fi aşezate dispensere/ flacoane cu soluţie dezinfectantă pentru mâini, iar uşile vor fi menţinute deschise, dacă este posibil, pentru a evita punctele de contact.
Sala de clasă va fi amenajată astfel încât să fie asigurată distanţarea fizică de minimum un metru între elevi, iar dacă acest lucru nu se poate realiza, atunci spaţiul va fi organizat astfel încât să se asigure distanţa maxim posibilă între elevi. Este interzis în continuare schimbul de obiecte personale.
Elevii şi personalul didactic/ didactic auxiliar/ nedidactic vor purta mască în permanenţă în interior. Se recomandă ferm purtarea măştii de uz medical, însă se admit măşti de tip textil care să asigure acoperirea orificiilor nazale şi a gurii. Sunt interzise orice alte dispozitive care înlocuiesc măştile, cu excepţia vizierelor, care sunt permise doar pentru cadrele didactice din învăţământul special.
De asemenea, este recomandată intrarea prin mai multe căi de acces pentru a reduce fluxul de elevi.
Accesul persoanelor care nu au calitatea de elev sau angajat al unităţii de învăţământ (părinţi, alţi însoţitori etc.) va fi interzis, în afara cazurilor excepţionale, pentru care este necesară aprobarea conducerii unităţii de învăţământ. Părinţii/ însoţitorii copiilor cu cerinţe educaţionale speciale şi dizabilităţi au acces în unitatea de învăţământ cu respectarea normelor de protecţie sanitară necesare.
Au voie părinţii la festivitatea de deschidere?
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că părinţii pot participa la festivităţile de începere a anului şcolar, în funcţie de condiţiile specifice ale fiecărei şcoli, menţionând că recomandarea ar fi de a se evita, în măsura posibilului, prezenţa acestora alături de elevi sau măcar să nu vină ambii părinţi.
"Părinţii pot participa la festivităţile de începere a anului şcolar, însă în funcţie de condiţiile specifice ale fiecărei şcoli. Este vorba de dimensiunile spaţiilor deschise pe care şcolile le au la dispoziţie. Diferă de la o şcoală la alta, se face recomandarea, mai apăsat sau mai puţin apăsat, de a se evita, în măsura posibilului, prezenţa părinţilor alături de elevi la începutul şcolii sau măcar să nu vină ambii părinţi la începutul şcolii. Nu este o interdicţie, este o recomandare", a afirmat Cîmpeanu, duminică, după videoconferinţa premierului Florin Cîţu cu prefecţii şi reprezentanţii DSP pe tema începerii anului şcolar.
El a spus că fiecare şcoală are condiţii specifice, iar directorii unităţilor de învăţământ au datoria de a anunţa părinţii cât de mult poate permite accesul.
"Dar, în general, peste tot este permis accesul părinţilor, cu această rugăminte de înţelegere că prezenţa multor părinţi, bunici creează aglomerări care amplifică posibilitatea de transmitere a virusului care se poate întoarce împotriva propriilor copii sau nepoţi, împotriva şcolii cu prezenţă fizică", a adăugat Cîmpeanu.
Două scenarii pentru şcoală
Ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii are în vedere următoarele scenarii de derulare a cursurilor în noul an şcolar:
în localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori, se permite participarea zilnică, cu prezenţă fizică la cursuri, a tuturor antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ şi cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2;
în localităţile în care incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea măsurii carantinei, se permite participarea zilnică, cu prezenţă fizică la cursuri în unităţile de învăţământ, a tuturor antepreşcolarilor, preşcolarilor şi elevilor din învăţământul special cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 şi participarea în sistem online a tuturor celorlalte categorii de elevi.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat recent că rata de infectare cu noul coronavirus luată în calcul pentru modul de funcţionare a şcolilor în următoarea săptămână va fi cea din ziua de vineri, disponibilă pe site-ul DSP.
Începe campania de vaccinare în şcoli: Doar 61% dintre profesori sunt vaccinaţi
Tot în contextul pandemiei de coronavirus, începând de luni este demarată şi campania de vaccinare anti-COVID în învăţământul preuniversitar şi cel universitar.
Preşedintele CNCAV, dr. Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că această campanie se va desfăşura pe o perioadă de două luni, între 13 septembrie şi 15 noiembrie.
Pentru învăţământul preuniversitar, a explicat el, acţiunea de vaccinare se desfăşoară în trei modalităţi: "fie cu echipe mobile de vaccinare, fie prin înfiinţarea unor cabinete proprii de vaccinare în cabinetele medicale, fie prin arondarea unităţilor de învăţământ la centrele de vaccinare din proximitate care folosesc unul dintre cele două vaccinuri ce au recomandare de administrare la persoanele cu vârsta de peste 12 ani, respectiv Pfizer sau Moderna".
Conform ultimei raportări a Ministerului Educaţiei, până în prezent 193.430 de angajaţi din totalul de 317.531 din sistemul naţional de învăţământ s-au vaccinat împotriva noului coronavirus, reprezentând o rată generală de vaccinare de 61%.
Elevii se întorc azi la şcoală, tot sub semnul pandemiei
13 septembrie 2021

Din aceeaşi categorie:
Daune de un milion de euro în cazul tinerei din Ploieşti care a căzut cu tot cu geam dintr-un autobuz al TCE
(13 februarie 2019)
393 vizualizări
Proiectul „Şcoala Altfel“ va implica Poliţia, Jandarmeria şi ISU
(6 aprilie 2014)
190 vizualizări
Procedura de reprogramare a candidatilor pentru examenul auto
(29 mai 2020)
138 vizualizări
Contractul pentru Parcul Municipal Vest Ploieşti, parafat pentru 11 milioane de euro
(21 august 2014 - Alex POLICALĂ)
2822 vizualizări
"Caravana Filmelor TIFF" ajunge la Ploieşti
(6 septembrie 2017)
299 vizualizări
Vlad şi Mircea Cosma trimişi în judecată de DNA
(11 aprilie 2014)
869 vizualizări
Trafic restricţionat pe DN1A, la Izvoarele. TIR răsturnat!
(14 august 2019)
118 vizualizări
Iluminatul de sărbători va fi pornit pe 5 decembrie
(11 octombrie 2013 - Alex POLICALĂ)
194 vizualizări
Prins în Ploieşti, în timp ce vindea ecstasy
(14 noiembrie 2013)
178 vizualizări
Nereguli grave depistate la fabrica italiană, unde s-a produs explozia de miercuri
(12 decembrie 2013 - Alex POLICALĂ)
487 vizualizări
Poliţia nu mai foloseşte radarele fixe!
(27 martie 2015)
423 vizualizări
Care este stadiul lucrărilor la Centrul de Afaceri Lumina Verde
(23 ianuarie 2015)
272 vizualizări
Trei ploieşteni prinşi la furat de covor asfaltic
(9 aprilie 2014)
124 vizualizări
Curtea de Apel Ploieşti a amânat din nou procesul intentat de Kovesi postului de televiziune Antena 3
(12 aprilie 2017)
159 vizualizări
Bădescu vrea ca taxele speciale să rămână în Ploieşti
(12 noiembrie 2013)
169 vizualizări
ISU Prahova primeşte ajutor de la Călăraşi pentru codul portocaliu de furtună
(20 septembrie 2017)
227 vizualizări
"Dacă primarul comandă, ne retragem"! PNL, stăpânul garajelor şi al furturilor din avuţia publică la TCE Ploieşti AUDIO
(13 mai 2018)
1139 vizualizări
.jpg?width=60&height=60&cropratio=1:1&image=/images/stories/fructe(1).jpg)
Fructele cu cele mai puține calorii. Drept urmare, consumul lor poate reduce

Să începem direct: dacă ai deschis articolul ăsta, probabil vrei să afli cum
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole
-
Brebu- un castel necunoscut!
Publicat la data de 7 aprilie 2025
-
Joia Mare - tradiţii şi obiceiuri
Publicat la data de 17 aprilie 2025
-
Ce semnificaţii are Vinerea Mare, ziua răstignirii Mântuitorului
Publicat la data de 18 aprilie 2025
-
Ce nu se ştie despe puterile lumânărilor din Joia Mare
Publicat la data de 17 aprilie 2025
-
Alimente interzise total câinilor şi pisicilor. Riscă boli grave
Publicat la data de 7 aprilie 2025
-
Începe Săptămâna Mare, cu slujbe şi obiceiuri în fiecare zi
Publicat la data de 14 aprilie 2025
-
Creştinii celebrează Floriile, care deschid perioada sărbătorilor de Paşte. Peste 1,3 milioane de români îşi serbează onomastica
Publicat la data de 13 aprilie 2025
-
De ce nu este bine să mănânci urzici şi oţet în Săptămâna Mare. Semnificaţia nebănuită pe care o au aceste alimente
Publicat la data de 14 aprilie 2025
-
Săptămâna Mare. Cele mai mari păcate pe care le poţi face marţi şi joi. Atenţie mare!
Publicat la data de 15 aprilie 2025
-
doarlaafi
Publicat la data de 8 aprilie 2025