Potrivit siteului Rise Project, cunoscut pentru investigaţiile sale extrem de bine documentate, compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) este subiectul unei investigaţii pentru spălare de bani. Unde? La Ploieşti, bineînţeles, concluzia fiind aceea că operaţiunile considerate ilicite au reprezentat, în realitate, bani daţi pentru susţinerea acestei corporaţii în demersurile sale de a pune mâna pe zăcămintele de la Roşia Montană. Iată ce afirmă investigatorii de la Rise Project :

Aproape 300 de mii de dolari din conturile companiei Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) au fost puse sub sechestru de procurorii români în cadrul unei investigaţii penale pentru spălare de bani demarate toamna trecută împotriva firmei care doreşte să exploateze aurul din Apuseni. Reprezentanţii companiei spun că sunt investigaţi fiindcă au cumpărat haine “outdoor” de la firma Kadok Interprest SRL, firmă despre care procurorii români spun că este doar un bidon pentru spălare de bani.

Informaţia a fost făcută publică în ultimul raport de activitate al companiei mamă Gabriel Resources, cea care deţine 80 la sută din firma românească RMGC. Gabriel Resources, firmă listată pe bursa din Toronto, a avut obligaţia să menţioneze în acest raport ancheta demarată de către autorităţile române împotriva subsidiarei sale.

RISE Project a dezvăluit, în noiembrie 2013, că RMGC a fost pusă sub urmărire penală în amplul dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani, în care a fost arestat fostul consilier guvernamental, Marcel Păvăleanu. Procurorii investighează peste 100 de firme şi tranzacţii de zeci de milioane de euro făcute inclusiv de „firme fantomă”, unele dintre ele deţinute de personaje din Serbia care sunt cel mai probabil doar interpuşi ai adevăraţilor beneficiari ai fraudei.

 

Corporaţia RMGC, urmărită penal într-un amplu caz de spălare de bani

 

O astfel de firmă fantomă este şi Kadok Interprest SRL, în conturile căreia RMGC susţine că a pompat 300 de mii de dolari ca să cumpere îmbrăcăminte “outdoor”. Compania canadiană nu menţionează cantitatea de haine cumpărată de la Kadok iar, de fapt, această companie nu a avut niciodată un punct de vânzare îmbrăcăminte. Gabriel Resources spune că hainele au fost achiziţionate de la Kadok în ultimul trimestru al anului 2012. În aceeaşi perioadă au avut loc alegerile parlamentare iar Roşia Montană a fost un subiect aprig dezbătut.

Potrivit Ministerului Finanţelor, în 2012, RMGC a avut 465 de salariaţi, ceea ce înseamnă că a plătit, în medie, peste 600 de dolari per angajat pentru hainele care ar fi fost achiziţionate de la fantoma Kadok. RISE Project şi Centrul pentru Jurnalism de Investigaţie din Serbia (CINS) au investigat firma Kadok Interprest şi au descoperit că aceasta este deţinută de sârbul Goran Prvucovic, 42 de ani, din orăşelul Zajecar, situat la peste 200 de kilometri de Belgrad. Apropiaţii sârbului susţin că acesta este dependent de droguri şi că s-ar afla într-o clinică de reabilitare, iar sora sa ne-a declarat că Prvucovic nu a avut niciodată afaceri în România.”

SURSA: www.riseproject.ro