Şcoala românească se pregăteşte pentru performanţă. Şi astfel, la Ploieşti a fost înfiinţat un centru de excelenţă, deocamdată experimental. Aproximativ o mie de elevi cu rezultate excelente vin la cursurile din weekend, iar orele suplimentare sunt mult mai interesante.

Cursurile au loc în fiecare weekend la Colegiul Naţional Ion Luca Caragiale, iar în clasele de elită sunt înscrişi copii care reprezintă România la olimpiade şi concursuri.

Elevii acordă studiului suplimentar între trei şi şase ore în fiecare weekend, iar profesorii sunt aleşi în funcţie de rezultate pe care le-au avut de-a lungul carierei.

Profesorul se schimbă în fiecare săptămână, iar astfel elevii pot asista la diverse moduri de prezentare a temelor.

"România are nevoie de o schimbare. Dacă nu dăm atenţie copiilor şi nu vom da şansa lor să se dezvolte aici la noi, pe băncile şcolii, încă din mediul preuniversitar, să nu ne trezim că toţi copiii ne pleacă", a declarat Dana Lică, directorul Centrului de Excelenţă România, pentru ProTv.

Deocamdată, in România funcţionează un singur centru de excelenţă, la Ploieşti, însă Ministerul Educaţiei vrea să extindă proiectul în toată ţara.

"Centrele de excelenţă sunt organizate în ideea de a pune la muncă mai mult copiii care sunt capabili de performanţe deosebite. Noi am făcut această selecţie. Am avut 2.200 de copii care s-au înscris, din care am selectat 926 de copii", a declarat Petre Nachilă, inspectorul general al ISJ Prahova.

Periodic, elevii vor susţine examene, iar cine nu le trece eliberează locul pentru un alt copil.

SURSA: ProTV.ro