Concertul din seria “Integrala lucrărilor simfonice de Richard Strauss”, programat să aibă loc joi, 20 iunie pe scena “Ion Baciu” a Filarmonicii “Paul Constantinescu”, vă propune, de la ora 19.00, două dintre cele mai importante lucrări ale compozitorului german: Concertul în re minor, op. 8, pentru vioară şi orchestră şi Suita pentru orchestră din opera „Cavalerul Rozelor”, op. 59. La pupitrul dirijoral al orchestrei simfonice îl puteţi reîntâlni, pentru ultima oară în această stagiune, pe maestrul Radu Postăvaru. Solist este Gabriel Croitoru, care va cânta pe faimoasa vioară Guarneri, instrument ce a aparţinut lui George Enescu.

 

Gabriel Croitoru, cel mai important violonist al generaţiei sale şi unul dintre cei mai mari muzicieni români contemporani a absolvit Liceul de Muzică din Bucureşti la clasa profesorului Mihai Constantinescu şi Conservatorul de Muzică din Bucureşti la clasa profesorului Modest Iftinchi, studiind în particular şi cu profesorul Ştefan Gheorghiu.

 

În prezent este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, alături de care susţine numeroase concerte atât în ţară, cât şi în străinătate. Activitatea sa solistică însumează mai bine de 1.000 de concerte şi recitaluri, alături de cunoscute ansambluri orchestrale ca London Royal Philharmonic, Monte-Carlo Symphony, Lyon Symphony, Gewandhaus Leipzig Orchestra, Galicia Symphony, Queen Sofia Chamber Orchestra.

 

Gabriel Croitoru a susţinut numeroase recitaluri în Franţa, Spania, Germania, China, Bulgaria, Statele Unite ale Americii, fosta URSS, Ungaria şi România. Totodată este solist concertist al Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploieşti, şi membru (vioara I) al Cvartetului de Stat Transilvan al Filarmonicii din Cluj-Napoca. De asemenea desfăşoară şi o activitate didactică, fiind profesor la Universitatea de Muzică din Bucureşti.

 

În anul 2006 a obţinut titlul de doctor în muzică pe tema „Pablo Sarasate – Virtuozitate interpretativă şi fantezie componistică”, avându-l ca îndrumător pe profesorul Octavian Lazăr Cosma. Este laureat al unor concursuri naţionale şi internaţionale iar discografia sa cuprinde numeroase CD-uri, între care Integrala lucrărilor pentru vioară şi orchestră de Pablo Sarasate, o premieră mondială.

 

Din anul 2008 a obţinut dreptul de utilizare asupra singurei viori Guarneri del Gesu (1731) a Statului Român, vioară care i-a aparţinut lui George Enescu, aflată în patrimoniul Muzeului Naţional George Enescu.

 

Biletele, în valoare de 25 de lei (adulţi), 15 lei (pensionari) şi 5 – lei (elevi/studenţi) se găsesc la Casa de bilete a Filarmonicii, la Agenţia Teatrală, la standul special amenajat în hipermarketul Cora - AFI Ploieşti şi online, pe www.filarmonicaploiesti.eu.