Tragedie în capitală! Un copil de doar patru ani a murit după ce a fost atacat de câinii maidanezi în Parcul Tei, din Sectorul 2. În plus, şi fratele micuţului, de şase ani, a fost muşcat de un picior, dar a reuşit să fugă şi să-şi anunţe bunica, au declarat oficiali din Poliţia Capitalei.
Potrivit surselor citate, o femeie a sunat la numărul de urgenţă 112, în jurul orei 12.22, şi a anunţat că nu-şi mai găseşte unul dintre nepoţi. Femeia a spus că se afla în parc, împreună cu cei doi nepoţi ai săi, în vârstă de şase şi, respectiv, patru ani. Conform declaraţiilor femeii, la un moment dat, cei doi copii s-au îndepărtat de ea şi au dispărut. În timp ce îşi căuta nepoţii, băieţelul de şase ani s-a întors cu o rană la picior şi a povestit că el şi fratele său au fost atacaţi de câini. Băiatul a spus că fratele lui a fost prins de câinii maidanezi. Femeia a anunţat Poliţia, copilul de patru ani fiind găsit mort, într-un tufiş.
Cine este de vină?
Această tragedie readuce în atenţia opiniei publice o problemă spionoasă a întregii Românii: cea a miilor de câini fără stăpân. De ani de zile, situaţia este tărăgănată de teama zecilor de asociaţii pentru protecţia animalelor, subiectul fiind unul destul de sensibil. Politicienii evită să tranşeze la rece subiectul, preferând să amâne votarea unor prevederi legislative care ar lăsa ţara noastră fără câini pe străzi.
Primarul Iulian Bădescu speră ca în această sesiune parlamentară deputaţii şi senatorii să găsească o rezolvare a acestei probleme. “Este o problemă naţională, nu doar a Ploieştiului sau a Bucureştiului. Am discutat cu parlamentarii prahoveni şi sper ca în această sesiune să avem legislaţia care să ne permită să rezolvăm situaţia câinilor fără stăpân”, ne-a declarat Iulian Bădescu.
Doar în adăpostul de la Bucov trăiesc 700 de câini maidanezi. Acestora li se adaugă aproximativ 5.000 de patrupede care trăiesc pe străzile Ploieştiului. Iar cum capacitatea adăpostului pentru câini este de 750 de locuri, tragem foarte uşor concluzia că la Ploieşti problema nu poate fi rezolvată prea uşor. “Avem nevoie de modificarea urgentă a legislaţiei. Nu avem cum să rezolvăm altfel această problemă. Echipele noaste adună zilnic 10-15 câini. Nici nu ajung la adăpost că suntem asaltaţi de telefoane sau de persoane care vin direct aici. Toţi susţin că e câinele...blocului, nu e agresiv, e hrănit de locatari. Aici este una dintre probleme. Este al blocului, dar blocul are 20 de apartamente. Al cui din bloc? Nimeni nu îşi asumă responsabilitatea pentru un animal. Este o problemă serioasă a societăţii noastre. Va trebui să înţelegem că dacă ne dorim un animal, îl îngrijim în gospodăria noastră. Nu în scara blocului, nu la intrarea în parc sau în faţa curţii”, ne-a spus Laura Moagher, directorul Parcului Constantin Stere.
Mai trebuie să spunem că potrivit legislaţiei în vigoare, întreţinerea unui maidanez în adăposturile specializate costă între 20 şi 25 de lei lunar, sumă în care intră hrana, medicamentele, vitaminele, personalul specializat, etc.
Aşteptăm o reacţie şi de la parlamentarii prahoveni, care tocmai ce au început noua sesiune parlamentară. Soluţia este în mâinile lor, şi chiar dacă problema nu este una aducătoare de voturi, nu vrem să mai publicăm ştiri despre oameni care au decedat în urma atacurilor maidanezilor. Explicaţiile potrivit cărora atacurile câinilor au loc doar dacă sunt provocaţi nu sunt pe placul nostru. Dacă nu ar exista patrupede pe străzile oraşelor, nu ar exista nici victime ale maidanezilor.
Un copil de patru ani şi-a pierdut astăzi viaţa, iar traşi la răspundere ar trebui să fie toţi membrii organizaţiilor de protecţia animalelor şi fiecare din cei 588 de parlamentari din actuala legislatură!