Bogdan Petriceicu Hasdeu, unul dintre giganţii culturii române, a fost omagiat, de Ziua Culturii Naţionale, la castelul pe care l-a ridicat în memoria fiicei sale, la Câmpina. În cadrul manifestării va fi elogiat rolul excepţional al operei marelui academician, enciclopedist, jurist, lingvist, folclorist, publicist, istoric şi om politic, care a marcat profund trecerea dintre secolele XIX şi XX.
Evenimentul cultural ”Hasdeu, sursa perpetua de inspiratie in arte”, organizat de Asociaţia “Oameni lângă Oameni” din Capitală, cu sprijinul Ministerului Culturii, va avea loc în perioada 15-28 ianuarie a.c., cu scopul menţinerii în conştiinţa publică şi transpunerea în lucrări de artă plastică a creaţiei uneia dintre cele mai mari personalităţi ale culturii române.
Manifestarea a debutat joi, iar deschiderea a fost făcută de dr. Jenica Tabacu, responsabilul Muzeului Memorial B.P. Hasdeu, cu un material intitulat “Gândurile lui Haseu la moartea lui Eminescu”. Prof. dr. Oana Merca a susţinut o conferinţă cu tema “B. P. Hasdeu şi Mihai Eminescu, precursori ai lui Mircea Eliade”.
În cadrul evenimentului cultural îşi expun creaţiile artiştii plastici Ilie Chioibaş, Ioan Ladea şi Nelu Predoi. Aceştia vor prezenta iubitorilor de artă, localnici şi turişti care vor vizita muzeul, viziunea lor asupra a ceea ce înseamnă fenomenul Hasdeu.
Bogdan Petriceicu Hasdeu s-a născut în 26 februarie 1838 la Cristeşti, Hotin, localitate aflată actualmente în Ucraina. A studiat la universitatea din Harkov, după terminarea studiilor slujind ca ofiţer în armata rusă. La 1856, când sudul Basarabiei a revenit la Moldova, a trecut în acest ţinut pentru a scăpa de împilarea şi deznaţionalizarea forţată practicată de administraţia de ocupaţie. Ruşii i-au cerut extrădarea, iar la refuzul autorităţilor române, i-au anulat dreptul de moştenire pe care-l avea asupra unor moşii ale familiei rămase în partea rusească a Basarabiei. Mai târziu însă i s-a recunoscut acest drept pe cale judiciară.
La 1857 a fost numit membru al tribunalului din Cahul. După şapte luni a demisionat. În 1858 s-a mutat la Iaşi, ca profesor de liceu şi bibliotecar al universităţii. A donat bibliotecii universitare 4.000 de volume. În acest timp Haşdeu a pus bazele mai multor publicaţii, între altele, revista „Din Moldova”(1862-1863) în care a publicat poezii lirice, fabule, nuvele, critice etc.
Între 17 mai 1876 şi 1 aprilie 1900 a fost director al Arhivelor Statului din Bucureşti, în această calitate contribuind la publicarea documentelor în „Arhiva istorică” şi „Cuvente den bătrâni”, atât din arhivele româneşti, cât mai ales din cele străine, fiind primul conducător al Arhivelor Statului a început să publice cópii după acte din arhivele străine privitoare la români.
În 1877 a fost ales membru al Academiei Române ca un omagiu al întregii sale opere de până atunci, dar şi ca recunoaştere a spiritului său enciclopedist.
Din 1878 a fost profesor de filologie comparată la Universitatea din Bucureşti. A tipărit o parte din lecţiile sale pline de originalitate şi de cunoştinţe vaste asupra literaturilor străine şi a limbii române.
Hasdeu a cochetat şi cu politica. Partizan al lui Kogălniceanu, a susţinut lovitura de stat din 2 mai 1864 a lui Alexandru Ioan Cuza. Ulterior, a susţinut dinastia străină, de Hohenzollern, apoi, pe aceeaşi linie a ideilor de factură paneuropeană, a devenit membru al Partidului Liberal, ajungând deputat liberal în parlamentul României.
După moartea singurei sale fiice, Iulia, în 1888, a devenit mistic şi fervent practicant al spiritismului, scop în care a construit Castelul Iulia Hasdeu de la Câmpina. A murit la 25 august 1907 la Câmpina, lăsând în urmă o operă vastă şi perenă. În ciuda criticilor, foarte dure uneori, asupra metodelor de lucru, Hasdeu rămâne un mare om de cultură, un neobosit cercetător şi un pionier al mai multor domenii ale filologiei şi istoriei României.
Dintre lucrările sale istorice se disting: Ioan Vodă cel Cumplit, Arhiva istorică a României şi Istoria critică. Lucrările filologice cele mai însemnate ale acestuia sunt: Cuvente den bătrâni şi Etymologicum Magnum Romaniae. A editat, de asemenea, Psaltirea lui Coresi din 1577.
Lucrările beletristice ale lui Hasdeu, între care drama Răzvan şi Vidra, dau impresia unei originalităţi a gândirii, iar autorul divaghează deseori purtat de erudiţia sa profundă şi imaginaţia vastă. A scris nuvele, poezii, piese de teatru. Dintre nuvele cităm una satirică, Duduca Mamuca (1861), pentru care a şi avut în Iaşi un proces legat de un fragment din această lucrare, considerat imoral, chiar obscen, dar a fost achitat după ce s-a apărat singur în faţa instanţei. În urma acestui scandal ajunge în Bucureşti în 1863, unde publică în semn de protest varianta cenzurată a nuvelei, intitulată Micuţa (1864). Volumul de poezii (1873) cuprinde poezii ocazionale, fabule, poezii sociale şi politice, precum şi o traducere din Tristele lui Ovidiu.
Dintre piesele de teatru, cea mai însemnată este Răzvan şi Vidra, foarte criticată la vremea apariţiei, în1867.
Ziua Culturii Naţionale, celebrată şi la Castelul Hasdeu din Câmpina
15 ianuarie 2015
(442 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Incendiu puternic în Ploieşti! Trei locuinţe au luat foc
(15 noiembrie 2016)
165 vizualizări
Ştii cum poate beneficia copilul tău de transportul gratuit pentru elevii ploieşteni?
(21 octombrie 2017)
806 vizualizări
Circulaţie cu restricţii pe A3 Bucureşti-Ploieşti, până la sfârşitul lunii august, din cauza unor lucrări
(2 august 2018)
149 vizualizări
Percheziţii în Ploieşti şi Bărcăneşti, la tinerii care, în noaptea de Crăciun, au spart un magazin din incinta Halelor
(11 ianuarie 2023)
804 vizualizări
Câmpina: Doi medici şi trei asistente infectate cu COVID-19, aproximativ 70 de angajaţi ai spitalelor izolaţi la domiciliu!
(4 aprilie 2020)
543 vizualizări
Regulile de protecţia muncii şi siguranţa pietonilor ignorate la blocurile în curs de reabilitare din Ploieşti
(8 decembrie 2015)
250 vizualizări
TIR răsturnat pe DN1, la Breaza. Trafic restricţionat
(23 ianuarie 2019)
73 vizualizări
Razie în Oborul Ploieşti. Peste 50 de amenzi date de Poliţie şi bunuri de mii de lei confiscate
(26 august 2019)
405 vizualizări
Noi focare de pestă porcină în Prahova! Începe “uciderea preventivă” a porcilor în două localităţi
(22 august 2019)
49 vizualizări
Urmărire şi scandal, la Vălenii de Munte. Protagonistul, un conducător auto beat şi fără permis de conducere
(25 noiembrie 2018)
162 vizualizări
Grădiniţele de lux: cel mai mare “tun” din banii publici ai Ploieştiului!
(21 decembrie 2019)
1499 vizualizări
Criza apei continuă! Dacă nu au acces la internet, cine îi anunţă pe locuitorii din zona afectată că sunt probleme?
(12 februarie 2019)
104 vizualizări
Crimă! Femeie în vârstă de 36 de ani, înjunghiată mortal
(13 februarie 2017)
586 vizualizări
Primarul Dobre nu empatizează cu problemele elevilor navetişti! FOTO
(22 februarie 2018)
713 vizualizări
Accident rutier în Ploieşti. Cinci victime vor ajunge la spital
(12 ianuarie 2017)
367 vizualizări
Proiecte pentru copiii de la Concordia: Cristian Ganea s-a întâlnit cu reprezentanţii organizaţiei
(18 februarie 2016)
164 vizualizări
Prima zăpadă, prima amendă pentru operatorul de salubritate
(2 decembrie 2014)
117 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Impactul Inteligenței Artificiale în industria cazinourilor online
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
În ultimii ani, industria cazinourilor online a evoluat semnificativ, iar una dintre
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole