În perioada 26 iulie – 15 septembrie 2014, doi tineri aparţinând organizaţiei naţionale „Cercetaşii României” filiala Dej, cu sprijinul Jandarmeriei Române, desfăşoară un proiect amplu, în cadrul căruia vor străbate Carpaţii Occidentali, Carpaţii Meridionali şi Carpaţii Orientali. Pe parcursul celor 52 de zile aceştia vor promova de-a lungul Munţilor Carpaţi mesajul „Salvaţi Muntele – „Ultima Resursă“ a României. Cei doi cercetaşi dejeni, în vârstă de 18 ani au pornit în 26 iulie într-o expediţie de documentare prin Carpaţii româneşti. Gabriel Gălbează şi Adrian Marton, tinerii dejeni porniţi la pas prin Munţii Carpaţi, în cadrul expediţiei, au formulat primele concluzii. Astfel, Carpaţii Occidentali sunt plini de pericole pentru turişti, prin existenţa a numeroase zone cu marcaje deficitare sau absente în punctele cheie (datorate şi apariţiei de noi drumuri forestiere şi cărări), fapt care creşte probabilitatea de rătăcire a turiştilor în condiţii meteo nefavorabile, dar şi din cauza lipsei panourilor informative cu privire la prezenţa anumitor pericole, precum zone mlăştinoase sau zone cu vipere. De asemenea, nu există suficiente refugii în care turiştii să se poată adăposti în caz de vreme rea, semnalul GSM este inexistent pe porţiuni întinse, iar multe dintre track-urile existente pe Internet sunt inexacte, ducând în direcţii greşite sau care implică multe ocoliri.
Cei doi au semnalat şi prezenţa unor defrişări, cu precădere în zona Pietrele Albe - Padiş.
Ei vor ajunge în Masivul Bucegi în ziua de 17 august, iar în perioada 22 – 23 august vor străbate traseele din Munţii Ciucaş.
În cadrul expediţiei se vor documenta asupra stării marcajelor turistice, asupra stării traseelor, a curăţeniei pe traseele de creastă, defrişările din anumite zone, păstoritul etc.
Tot începând cu luna iulie 2014, Jandarmeria Română derulează o campanie intitulată „Jandarmeria montană, pentru un mediu sigur! Siguranţă la înălţime!“, activitate ce face parte din Proiectul cu finanţare prin Programul de cooperare elveţiano – român. Scopul ei este conştientizarea importanţei protejării mediului înconjurător, şi asigurarea unui mediu sigur pentru turişti în zonele montane.