Ziua Culturii Naţionale este sărbătorită la Filarmonica "Paul Constantinescu" printr-un concert extraordinar. Invitatul orchestrei simfonice este violonistul Răzvan Stoica, venit la Ploieşti în dublă calitate: solist şi dirijor. Programul cuprinde Concertul pentru orchestră de coarde, de Paul Constantinescu, Preludiu la Unison din Suita nr. 1 pentru orchestră, op. 9 de George Enescu şi Concertul nr. 1, op. 6, pentru vioară şi orchestră, de Niccolo Paganini. Evenimentul are loc joi, 16 ianuarie 2020, de la ora 19.00, pe scena Sălii "Ion Baciu" a Filaramonicii.

 

Violonistul Răzvan Stoica a studiat la Liceul de Muzică George Enescu din Bucureşti cu prof. Olivia Papa, iar în particular cu maeştrii Ştefan Gheorgiu şi Modest Iftinchi. După absolvire Răzvan şi-a continuat studiile la Conservatorul Regal din Amsterdam (Olanda), la clasa profesor Ilya Grubert, dar a participat şi la cursuride măiestrie cu violoniştii Leonidas Kavakos, Krysztof Wegrzyn, Vadim Repin, Itzhak Perlman, Ivry Gitlis şi Pinchas Zuckerman.

 

Răzvan a câştigat peste 24 de premii naţionale şi internaţionale la competiţii prestigioase, incluzând, printre altele, Concursul Perosi (Tortona), competiţiile olimpice pentru vioară din România şi Concursul pentru duete de la Bolzano (Italia). În anul 2009 Răzvan a câştigat premiul I în cadrul „Strad Prize” la Salzburg, în Austria. În calitate de câştigător al acestui prestigios concurs, lui Răzvan i-a fost oferită o vioară Antonius Stradivarius, manufacturată în anul 1729.

 

A evoluat, atât ca solist invitat, cât şi în recitaluri în cadrul „Duo-ului Stoica”, la Concertgebouw din Amsterdam, Teatrul Champs Élysées din Paris, Teatrul San Barnaba din Brescia, Teatrul Carlo Felice din Genova, la Palacio de Festivales din Santander, Gewandhaus din Leipzig, Musikverein din Viena şi pe multe alte scene de concert importante din lume.

 

Muzica de cameră joacă un rol important în viaţa profesională a lui Răzvan Stoica. În anul 1996 a format împreună cu sora sa, pianista Andreea Stoica, „Duo Stoica”. Discografia lui Răzvan Stoica include până acum imprimări cu „Cele 24 de Capricii” de Niccolo Paganini, „Simfonia spaniolă” pentru vioară şi orchestră de Edouard Lalo(cu Orchestra Academiei Beethoven din Cracovia), albumul „Capriccioso”, lansat pe piaţă la casa de discuri olandeză Aliud în 2012, precum şi un album realizat în formula „Duo Stoica”.

 

Biletele, în valoare de 30 de lei (întreg), 20 lei (pensionari) şi 10 lei (elevi/studenţi) se găsesc la Casa de bilete a Filarmonicii, la Agenţia Teatrală, la standul amenajat in AFI Ploieşti şi online, pe www.filarmonicaploiesti.ro.

 

Sponsori oficiali: Alexandrion Group, BES România, Bergenbier, Apa Nova, BRD, Bristot, Conpet, Cora, Şcoala de Flori, The Fable, PECEF, Stenota, Delice, West Mall.

 

Parteneri media: Agerpres, Ziarul Prahova, ArteFapte, Jurnalul Prahovean, KissFM, MagicFM, Mediasud, Ploieşti TV, Fapt Divers, Ploieştii, Prahova Business, Prahova Economică, Prahova News, Prahova TV, Radio Prahova, Info Ploieşti City, Radio România Muzical, Stiri Actuale, Telegrama, TVR, Valea Prahovei TV.