Anul 2018 vine cu o veste proastă pentru mii de români, iar totul vine de la Uniunea Europeană. Este vorba despre o directivă care prevede ca de la 1 aprilie 2018, autorităţile nu mai pot oferi subvenţie la gigacalorie, ceea ce înseamnă că preţurile cu încălzirea vor exploda, în mod special în Bucureşti, acolo unde sunt cei mai mulţi beneficiari.

Cei mai mulţi români care beneficiază de subvenţionare la energia termică sunt din Bucureşti. Recent, primarul general Gabriel Firea a cerut autorităţilor centrale amânarea termenului până în 2021, informează Capital.

‘Sunt convinsă că Guvernul va face demersuri pentru prorogarea termenului. Nu ar fi o premieră, este posibil, mai ales până la acel moment, să-i spunem T zero 2021, când se va elimina şi bonusul de cogenerare şi atunci ar avea o logică. În toată această perioadă, atât autorităţile locale, cât şi Guvernul pot face investiţii masive în acest domeniu, aşa cum se va întâmpla şi în Capitală, subvenţia la un moment dat fiind eliminată natural, pentru că atunci când investiţia merge direct către aceste reţele, conducte de termoficare, se elimină pierderile de către reţea şi atunci factura automat la întreţinere e mai mică şi subvenţia atunci poate fi eliminată treptat, dar nu brusc’, a spus edilul.

Ea e de părere că, în prezent, dacă se merge pe calendarul stabilit cu UE şi Guvernul şi autorităţile locale nu vor mai avea posibilitatea să subvenţioneze energia termică în ţară, situaţia va crea cazuri sociale grave iar în anumite localităţi, chiar ‘drame’.