Guvernul intenţionează să introducă pedepse puţin mai drastice şi mai eficiente pentru şoferii care provoacă accidente rutiere soldate cu rănirea ori decesul unor persoane. Prevederea este parte a unui proiect de modificare a Codului Rutier.

Potrivit celei mai importante prevederi, permisul de conducere poate fi anulat chiar şi în varianta în care şoferul, care a provocat un deces sau vătămare corporală, primeşte drept pedeapsă amendă, chiar dacă scapă de pedeapsa cu închisoarea.

De asemenea, altă modificarea prevede că recoltarea probelor biologice, în cazul şoferilor suspectaţi de consum de alcool, se poate face şi de personalul ambulanţelor nu numai în spitale.

Alte modificări propuse specifică că posesorii unui permis de categorie B vor putea să conducă, pe drumurile publice, tractoare cu masa maximă de 3,5 tone, iar cetăţenii străini care locuiesc de cel puţin şase luni în România pot solicita obţinerea unui permis de conducere.

Modificările par anemice în condiţiile în care România este fruntaşa Europei la mortalitate rutieră, pe fondul unui control foarte lejer al traficului şi a unei legislaţii extrem de indulgente cu şoferii inconştienţi şi „recidivişti“.