Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) va recunoaşte în tarifele plătite de populaţie, de la 1 iulie, jumătate din taxa pe construcţiile speciale pe care o vor plăti în acest an Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, a declarat Marian Cernat, director în cadrul ANRE, potrivit Agerpres.

„Vom recunoaşte în tarife jumătate din taxa pe construcţiile speciale pe care o vor plăti în acest an cei doi producători de energie care livrează electricitate populaţiei, respectiv Hidroelectrica şi Nuclearelectrica. Nu s-au finalizat încă calculele privind preţul final de la 1 iulie“, a spus Cernat.

Dacă în cazul Hidroelectrica, este vorba de o majorare de 10,5 lei pe MWh, la Nuclearelectrica se va înregistra o majorare de 8,3 lei pe MWh.

Oficialul ANRE a respins posibilitatea unei eventuale reduceri a facturii, în ciuda faptului că, în acest an, consumatorii trebuie să recupereze o parte din contribuţia cu certificatele verzi, plătită de două ori în perioada 2012-2013.

Taxa pe stâlp care urmează să fie recunoscută în preţ ar avea o influenţă în tariful final între 1,4% şi 2,4%.

Hidroelectrica are de plătit 150 de milioane de lei, iar Nuclearelectrica, de 90 de milioane de lei în acest an în contul taxei pe construcţiile speciale.

Săptămâna trecută, vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă, a declarat că preţul reglementat al energiei electrice va scădea din iulie 2014, după ce, timp de şase luni, componenta de certificate verzi a fost plătită de două ori de consumatorii finali.