Acciza suplimentară de 7 eurocenţi la litrul de carburant, percepută începând de astăzi, aduce România pe a noua poziţie europeană în topul preţurilor la motorină şi pe a 19-a poziţie în privinţa benzinei.

România urcă, începând de astăzi, pe locul 9 în rândul celor 28 de state membre ale UE în privinţa preţurilor la motorină, ca urmare a intrării în vigoare a accizei suplimentare de 7 eurocenţi pe litrul de carburant. Potrivit datelor furnizate de Comisia Europeană, la data de 24 martie, preţul motorinei în România, inclusiv taxele, era de 1,28 euro pe litru. Acciza suplimentară intrată în vigoare astăzi ridică preţul litrului de motorină la 1,36 euro. Singurele ţări cu preţuri ale carburantului diesel mai mari în UE sunt Cipru, Danemarca, Finlanda, Irlanda, Italia, Olanda, Suedia şi Marea Britanie. Litrul de motorină ajunge să fie mai ieftin după 1 aprilie inclusiv în Austria (1,31 euro), Belgia şi Germania (1,35 euro) şi Franţa (1,3 euro).

În cazul benzinei, România are, cu începere de astăzi al 19-lea preţ european, acest carburant putând fi cumpărat mai ieftin în Austria (1,33 euro), Bulgaria, Cehia, Ungaria, ţările baltice, Luxembourg şi Polonia. În loc de cei 7 eurocenţi la litru anunţaţi românii vor plăti suplimentar 8,6 eurocenţi, suma ce include TVA. Potrivit estimărilor Ministerului Finanţelor, majorarea accizelor cu 7 eurocenţi pe litru de la 1 aprilie va avea ca efect creşterea preţului carburanţilor cu 0,41 lei litru.