Un deputat socialist de la Chişinău, Vlad Bătrâncea, care a rupt harta României Mari în Parlament, a fost ales în grupul parlamentar care se va ocupa de întreţinerea relaţiilor de prietenie cu România, scrie presa de peste Prut.

Din grup mai face parte Artur Reşetnicov, fost preşedinte al Serviciului de Informaţii şi Securitate în anul 2009, atunci când a fost expulzat ambasadorul României din Moldova şi au fost introduse vizele pentru cetăţenii români.

Grupul de prietenie condus de Mihai Ghimpu îi mai are printre membri pe deputaţii socialişti Vasile Bolea, Oleg Lipskii, Ghenadii Mitriuc, Vladimir Odnostalko şi Marina Radvan. Comuniştii le-au delegat pe Oxana Domenti şi pe Ina Şupac, iar deputaţii neafiliaţi sunt reprezentaţi de Artur Reşetnicov.

Incidentul cu deputatul care a rupt harta României Mari în Parlament a avut loc în urmă cu trei luni, în decembrie 2015.

Deputatul socialist Vlad Bătrâncea a propus audierea ministrului educaţiei în Parlament invocând un document care, în opinia lui, făcea „propagandă românismului”. Era vorba de o înştiinţare a Ministerului Educaţiei către şcoli cu privire la o donaţie sub forma unei hărţi tematice „Organizarea administrativă a Regatului României.1930”, menită să vină în sprijinul predării materiei intitulate „Istoria românilor şi universală”. 

„Copiii nu sunt pregătiţi de această propagandă”, a spus deputatul PSRM Vlad Bătrâncea, fiind în asentimentul parlamentarilor socialişti şi comunişti, după care a rupt harta României Mari în faţa colegilor din Parlament. 

Digi 24