Peştera Poarta lui Ionele este situată în versantul drept al Văii Ordâncuşa, în Munţii Bihorului, la o altitudine de 800 m, în calcare triasice. Cheile Ordâncuşei, rezervaţie complexă, reprezintă una din cele mai inguste chei din Romania (pe alocuri 4-6 m lăţime), cu un peisaj natural pitoresc. Doi pereţi de calcar verticali, atât de apropiaţi încât firul apei parcă abia îşi găseşte drumul spre ieşire,  sunt calea de acces către peştera Poarta lui Ionele.

Peştera a fost descoperită de J. Vass în 1857, dar pentru prima oară a fost cercetată de Emil Racoviţă în 1921. A fost amenajată pentru circuit turistic în 1989. În 1999, peştera Poarta lui Ionele a fost declarată monument al naturii şi inclusă pe lista ariilor protejate din România.

Numele peşterii este dat de legenda conform căreia aici a fost prins un haiduc, pe numele său Ionele, după ce o fată din satul Gârda de Sus a venit să îi aducă mâncare.

Prin galeriile sale, peştera ajunge la o lungime de 131 m, şi are şi un lac temporar. Intrarea are un aspect monumental, cu peste 15m înălţime. Această deschidere constituie elementul cel mai spectaculos al peşterii, deoarece restul cavităţii se compune dintr-o galerie modestă cu două coturi succesive spre stânga.

Este lipsită practic de concreţiuni (depuneri în rocile sedimentare), cu excepţia unei scurgeri stalagmitice care trebuie escaladată pe o înălţime de 6m şi a unor fragmente de planşeu stalagmitic suspendat care apar către capătul peşterii.

Tot aici se află pe podea o excavaţie circulară, un fel de pâlnie de 5m diametru, care se umple cu apă în perioadele ploioase. Cursul subteran de apă are un traseu capricios, apărând în funcţie de debit fie de sub peretele din dreapta, la nivelul primului cot al galeriei, fie de sub peretele din stânga, la mică distanţă de portal.

Se pare ca acest curs este acelaşi pe care-l întâlnim şi în fundul Gheţarului de sub Zgurăşti, şi a cărui origine este pusă în seama pierderilor de debit ale Ordâncuşei, în bazinul sau superior.

Galeria superioară este mult mai strâmtă şi urcă în trepte. Găsim şi câteva formaţiuni modeste, stalactite, stalagmite, scurgeri parietale. Peştera adăposteşte şi o specie de lilieci cu aripi lungi.

Poarta lui Ionele este o peşteră amenajată pentru turism, fiind iluminată  şi dotată cu scări şi podeţe de metal , astfel încât oricine poate cu uşurinţă să o viziteze.

La Peştera Poarta lui Ionele se poate ajunge prin Valea Arieşului, din comuna Garda de Sus, urmând cale de 2,5 km drumul forestier ce porneşte din centrul comunei spre Peştera Scărişoara pe Valea Ordâncuşa .

Pentru vizitarea peşterii însoţiţi de un ghid,  adulţii vor plăti o taxă de 10 lei, iar copiii 5 lei.