Edinburgh este unul dintre cele mai frumoase oraşe europene, iubit deopotrivă de turişti şi de localnici. Votat pentru al 13-lea an la rând „cel mai bun oraş din Regatul Unit” de către cititorii Guardian şi Observer, Edinburgh se remarcă în numeroase domenii pe plan european, deşi este un oraş relativ mic.

Edinburgh este capitala Scoţiei, dar nu şi cel mai mare oraş, acesta fiind Glasgow. În ciuda faptului că nu este printre cele mai mari oraşe europene, Edinburgh joacă un rol important pe scena educaţională şi culturală a Bătrânului Continent – deţine unele dintre cele mai bune şcoli şi universităţi din lume, găzduieşte numeroase festivaluri şi evenimente. De asemenea, capitala scoţiană este un important centru financiar – după Londra, Edinburgh este oraşul cu cea mai puternică economie din Regatul Unit, fiind considerat „cel mai potrivit oraş european al viitorului pentru investiţii străine directe” în 2012/2013, titlu acordat de FDI Magazine.

Capitala Scoţiei se întinde pe o suprafaţă de peste 260 kmp, având o populaţie de circa 500.000 locuitori

 Istoria îndelungată a oraşului şi numeroasele sale clădiri medievale atrag anual peste un milion de turişti, Edinburgh fiind cea mai populară destinaţie turistică din teritoriile britanice, după Londra