Dacă vi s-a stricat frigiderul sau orice alt obiect electrocasnic, şi vreţi să îl înlocuiţi cu unul nou, atunci vânzătorul va trebui să vă scape, gratuit, de cel vechi.

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, lansat în dezbatere publică de Ministerul Mediului, distribuitorii de echipamente electrice şi electronice (EEE) trebuie să preia gratuit un deşeu din această categorie (DEEE), la cumpărarea unui aparat nou echivalent.

Distribuitorul pot face însă acest lucru numai la  la solicitarea cumpărătorului.

Proiectul de lege mai arată că distribuitorii care au spaţii de vânzare în domeniul EEE de cel puţin 400 metri pătraţi, au obligaţia să asigure, gratuit, colectarea DEEE de dimensiuni foarte mici în cadrul magazinelor sau în imediata apropiere a acestora.

De asemenea, noul proiect mai prevede obligativitatea autorităţilor locale de a înfiinţa cel puţin un punct de colectare separată a DEEE, provenite de la gospodăriile particulare la 50.000 de locuitori, dar nu mai puţin de un punct de colectare în fiecare localitate şi să stabilească orarul de funcţionare al acestora.