Cei care vor să aibă acces la conturile tale online au de acum o nouă metodă pe care o pot folosi şi la care ar trebui să fii atent, pentru că implică tocmai cartela SIM din telefon.

Cea mai nouă metodă de furt nu e tocmai nouă, dar abia acum începe să fie readusă în actualitate. Este vorba despre „SIM swap”, o procedură prin care cineva îţi convinge operatorul să mute numărul tău de telefon pe o nouă cartelă SIM.

Cea mai mare dificultate în această metodă de furt este găsirea unui om din interiorul unei companii, dornic să colaboreze cu atacatorii. Niciun angajat nu ar schimba SIM-ul cuiva doar pe ochi frumoşi, aşa că e nevoie de cineva din interior care să facă asta la comandă.

Atacatorii nu-ţi vor fura numărul de telefon ca să facă farse, ci ca să-ţi fure o bună parte din identitatea online. Probabil că foloseşti numărul de telefon pentru autentificare în doi paşi, iar lipsa accesului la număr te poate lăsa foarte rapid şi fără toate conturile pe care ai activat această metodă de securitate.

Folosirea unui cod PIN poate fi o variantă pentru a preveni astfel de atacuri, însă şi mai bine ar fi să te bazezi pe alte sisteme de autentificare în doi paşi. Cel cu SMS este bun până pierzi accesul la cartelă, ca în cazurile de SIM swap. O variantă ar fi să foloseşti aplicaţii de autentificare, dar şi în cazul acesta rămâi legat de dispozitivul fizic, chiar dacă scoţi cartela din ecuaţie.