Serviciul Google Earth, cu o rază de acoperire impresionantă, a fost descărcat de peste două miliarde de ori în cei zece ani ai săi. În tot acest timp, a servit ca platformă pentru descoperiri surprinzătoare, relatează Agerpres.
Lagăr de deţinuţi în Coreea de Nord
Google Earth a servit, de exemplu, la descoperirea unui lagăr de deţinuţi în Coreea de Nord. Activişti ai drepturilor omului şi bloggeri au utilizat programul Google — gândit pentru recreere, educaţie şi marketing — şi l-au aplicat pe hărţile ţării. Drept rezultat, s-a descoperit un sistem de zeci de lagăre de deţinuţi pe teritoriul nord-coreean. Nu mai puţin de 250.000 de deţinuţi politici şi familiile lor lucrează pentru raţii de mâncare în lagăre de munte, potrivit estimărilor unor grupuri internaţionale pentru drepturile omului.
Mii de zăcăminte arheologice noi
Sistemul de imagini 3D Google Earth poate servi ca instrument de sprijin pentru cei care lucrează în arheologie. În 2011, arheologul australian David Kennedy a spus că s-a sprijinit pe Google Earth pentru a localiza 2.000 de noi zăcăminte. Pentru aceasta, a observat amănunţit hărţile zonelor prin acest sofware satelitar şi a solicitat ulterior ajutorul unor colegi pentru ca, deja pe teren, să se asigure de descoperire.
"Steaua lui David" pe un aeroport
Datorită unei imagini obţinute de Google Earth, s-a descoperit în 2010 că pe acoperişul unei clădiri a aeroportului din Teheran (Iran) se afla "Steaua lui David", simbol al iudaismului. Funcţionarii care lucrau acolo au cerut ca simbolul să fie retras. Clădirea fusese construită de ingineri israelieni, dar nimeni nu părea să cunoască existenţa "Stelei lui David" pe acoperiş.
Şi-a găsit mama... după 26 de ani
Este emoţionantă povestea unui tânăr indian care, în 2012, a dat asigurări că şi-a găsit mama cu ajutorul programului Google Earth. Nu o văzuse de 26 de ani. După ce s-a pierdut într-un tren spre Calcutta când avea numai 5 ani, şi-a petrecut copilăria într-un orfelinat până ce a fost adoptat de o familie australiană. Nu îşi mai amintea aproape nimic, dar datorită tehnologiei, când se afla deja în Australia, a putut trasa o rută prin satul în care se născuse, Khandwa, până ce a găsit locuri păstrate în memorie, precum cascada în care obişnuia să se joace. Un final fericit.
Desen straniu în Deşertul Gobi
În 2011, s-au descoperit forme geometrice stranii în Deşertul Gobi, în China. Erau nişte desene mari, despre care nimeni nu ştia cum apăruseră. În anul următor, s-a stabilit că era vorba despre o mare linie de 8 kilometri, formată din pătrate uriaşe, în vestul ţării. Aceasta a dat startul teoriilor privind existenţa unor fiinţe extraterestre, deşi experţii italieni au spus că ar fi putut fi vorba despre prospecţiunile făcute de autorităţile chineze în zonă, unde s-ar putea afla peste un milion de tone de nichel.
Un fragment din Marele Zid Chinezesc, dincolo de frontieră
În ceea ce priveşte China, acum trei ani s-a descoperit că un fragment din Marele Zid Chinezesc, cu o lungime de o sută de kilometri, ajungea dincolo de frontierele ţării. Era vorba despre o porţiune 'pierdută' a acestei impresionante fortificaţii. Partea descoperită de britanicul William Lindesay şi echipa sa apărea pentru ultima dată într-un atlas din secolul al XII-lea, alături de bătăliile lui Ginghis Han.
Monument mai vechi decât piramidele
Mai recent, în 2014, o echipă de arheologi a localizat în Israel un monument din piatră, în formă de semilună, a cărui construcţie ar data de mai bine de 5.000 de ani. Construcţia se află la circa 13 kilometri nord-vest de Marea Galileei şi are dimensiuni considerabile, cu o lungime de circa 150 de metri şi un volum de 14.000 de metri cubi. Resturile de ceramică găsite în săpăturile din apropiere sunt datate între anii 3050 şi 2650 î.Hr., fapt pentru care monumentul ar putea avea o vechime mai mare decât piramidele din Egipt sau decât ansamblul Stonehenge.
Nuduri... şi iar nuduri
Nu puteau lipsi nudurile. De-a lungul celor zece ani ai Google Earth, au fost de toate. Unele imagini arătau femei care făceau plajă chiar pe terasă sau în grădina casei. Tocmai aceste descoperiri au declanşat polemica pe tema aspectelor legate de viaţa privată.
Un om-cal
Au fost şi imagini insolite şi amuzante. Un utilizator a descoperit pe o stradă britanică un bărbat care purta o mască reprezentând un cap de cal.
Cimitir de avioane
Alt utilizator a localizat un impresionant cimitir de avioane în oraşul Tucson (Arizona, SUA). Imaginea, care pare scoasă dintr-un film, arată configuraţia şi poziţia fiecărui avion, ceea ce a atras foarte mult atenţia datorită spectaculozităţii.
Svastici şi OZN-uri
O serie de imagini care circulă pe internet despre presupuse descoperiri ale Google Earth au stârnit tot soiul de teorii. Majoritatea, modele concentrice şi detalii de mari dimensiuni. Printre ele, simboluri stranii în deşertul din Nevada (SUA), o svastică nazistă pe o clădire, un lac care văzut de la înălţime pare logoul lui Mickey Mouse, o piscină în formă de chitară la Málaga.
Cele mai surprinzătoare descoperiri făcute de Google Earth
23 iulie 2015
(71 vizualizări)
Din aceeaşi categorie:
Cum au pătruns monedele crypto în industria jocurilor de noroc - Iată ce ar trebuii să ştii
(8 iunie 2024)
11 vizualizări
Curtea Federală de Justiţie din Germania a cerut Facebook să nu mai colecteze automat datele utilizatorilor de pe Whatsapp şi Instagram
(24 iunie 2020)
123 vizualizări
Web Hosting Romania – cum alegi cele mai bune servicii de găzduire
(13 mai 2020)
78 vizualizări
Facebook va avea o secţiune de conţinut disponibil doar 24 de ore
(26 ianuarie 2017)
571 vizualizări
Robotul creat de mai mulţi liceeni români a câştigat un concurs în Canada
(26 februarie 2017)
312 vizualizări
Trucurile prin care protejezi cartela SIM ca să nu rămâi fără bani şi conturi
(26 august 2018)
96 vizualizări
Cum a pierdut fondatorul Facebook 3 miliarde de dolari într-o zi
(5 noiembrie 2016)
459 vizualizări
Super ofertă de la TCL
(29 iulie 2013)
80 vizualizări
Cel mai scump avion militar din istorie mai are nevoie de încă 500 de milioane de dolari
(4 noiembrie 2016)
77 vizualizări
Viruşi depistaţi în anumite jocuri din Google Play
(8 septembrie 2015)
554 vizualizări
Site-ul Apple, piratat
(22 iulie 2013)
81 vizualizări
Google: Problemă gravă de securitate la Windows!
(1 noiembrie 2016)
67 vizualizări
Nouă ani de YouTube
(26 aprilie 2014)
67 vizualizări
WhatsApp a introdus support pentru GIF-uri în iOS
(8 noiembrie 2016)
119 vizualizări
Copiii sub 16 ani vor avea acces la reţele sociale doar cu acordul părinţilor
(13 octombrie 2017)
358 vizualizări
Ce caută pe internet şi pe ce site-uri intră copiii din România
(4 iunie 2017)
484 vizualizări
Tehnologii autonome: evoluţii în sistemele de pilot automat şi vehicule autonome
(13 februarie 2024)
83 vizualizări
Untul de arahide si glicemia
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Untul de arahide poate controla glicemia si apetitul, conform unui studiu recent. Un
Cum să alegi ceasul inteligent potrivit pentru tine
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Găsirea ceasului inteligent potrivit poate fi o sarcină descurajantă. Cu atât de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!
A luat foc internetul, au navalit deontologii, au explodat opiniile. Cazul Gheboasa, la mare concurenta cu fata ucisa in Mangalia care avea initial 12 ani si fusese violata, iar apoi 18 si ucisa de colega de camera In fapt, un produs al gradului de cultura aferent unor concetateni, domnul cu pricina a fost lasat sa evolueze intr-o siluire a...
Conflictele dintre Roberta Anastase şi Andrei Volosevici sunt vechi. Certurile dintre ei durează mult şi foarte greu vreun cunoscut reuşeşte să îi facă să comunice din nou. Rezultatul alegerilor interne de la PNL Ploieşti este încă o dovadă a faptului că liberalii au dorit să îi dea o lecţie lui Volosevici, arâtându-i voalat că nu este pe...
Prin 1951 Brâncusi a dorit să lase mostenire României 200 de lucrări si atelierul său parizian. Statul român a respins oferta. A fost o sedinţă si s-a decis că Brâncusi nu poate fi considerat un creator în sculptură pentru că "speculează prin mijloace bizare gusturile morbide ale societăţii burgheze". Cei care au hotărât asta au fost...
„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024
EURO = 4.9705 RON
USD = 4.6276 RON
GBP = 5.8148 RON
Top articole
-
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de CRĂCIUN. Ce nu ai voie să faci în Ajunul Crăciunului
Publicat la data de 24 decembrie 2024
-
DECEMBRIE 1989/ SUTE de crime, neelucidate după 35 de ani
Publicat la data de 22 decembrie 2024
-
Tradiţii şi obiceiuri de Ignat
Publicat la data de 20 decembrie 2024
-
Fotogalerie: Ploieştiul în urmă cu 35 de ani
Autor: Alex POLICALĂ - 22 decembrie 2024
-
17 decembrie 1989, Ziua masacrului de la Timişoara: „Să fi tras în ei, să fi căzut, pe urmă luaţi şi băgaţi în beci. Unul să nu iasă!”
Publicat la data de 17 decembrie 2024
-
Planuri eficiente de sănătate a inimii pentru adulţi în vârstă
Publicat la data de 15 decembrie 2024
-
Shining Crown Slot: Tot ce Trebuie să Ştii despre Jocul Popular
Publicat la data de 10 decembrie 2024