Serviciul Google Earth, cu o rază de acoperire impresionantă, a fost descărcat de peste două miliarde de ori în cei zece ani ai săi. În tot acest timp, a servit ca platformă pentru descoperiri surprinzătoare, relatează Agerpres.
Lagăr de deţinuţi în Coreea de Nord
Google Earth a servit, de exemplu, la descoperirea unui lagăr de deţinuţi în Coreea de Nord. Activişti ai drepturilor omului şi bloggeri au utilizat programul Google — gândit pentru recreere, educaţie şi marketing — şi l-au aplicat pe hărţile ţării. Drept rezultat, s-a descoperit un sistem de zeci de lagăre de deţinuţi pe teritoriul nord-coreean. Nu mai puţin de 250.000 de deţinuţi politici şi familiile lor lucrează pentru raţii de mâncare în lagăre de munte, potrivit estimărilor unor grupuri internaţionale pentru drepturile omului.
Mii de zăcăminte arheologice noi
Sistemul de imagini 3D Google Earth poate servi ca instrument de sprijin pentru cei care lucrează în arheologie. În 2011, arheologul australian David Kennedy a spus că s-a sprijinit pe Google Earth pentru a localiza 2.000 de noi zăcăminte. Pentru aceasta, a observat amănunţit hărţile zonelor prin acest sofware satelitar şi a solicitat ulterior ajutorul unor colegi pentru ca, deja pe teren, să se asigure de descoperire.
"Steaua lui David" pe un aeroport
Datorită unei imagini obţinute de Google Earth, s-a descoperit în 2010 că pe acoperişul unei clădiri a aeroportului din Teheran (Iran) se afla "Steaua lui David", simbol al iudaismului. Funcţionarii care lucrau acolo au cerut ca simbolul să fie retras. Clădirea fusese construită de ingineri israelieni, dar nimeni nu părea să cunoască existenţa "Stelei lui David" pe acoperiş.
Şi-a găsit mama... după 26 de ani
Este emoţionantă povestea unui tânăr indian care, în 2012, a dat asigurări că şi-a găsit mama cu ajutorul programului Google Earth. Nu o văzuse de 26 de ani. După ce s-a pierdut într-un tren spre Calcutta când avea numai 5 ani, şi-a petrecut copilăria într-un orfelinat până ce a fost adoptat de o familie australiană. Nu îşi mai amintea aproape nimic, dar datorită tehnologiei, când se afla deja în Australia, a putut trasa o rută prin satul în care se născuse, Khandwa, până ce a găsit locuri păstrate în memorie, precum cascada în care obişnuia să se joace. Un final fericit.
Desen straniu în Deşertul Gobi
În 2011, s-au descoperit forme geometrice stranii în Deşertul Gobi, în China. Erau nişte desene mari, despre care nimeni nu ştia cum apăruseră. În anul următor, s-a stabilit că era vorba despre o mare linie de 8 kilometri, formată din pătrate uriaşe, în vestul ţării. Aceasta a dat startul teoriilor privind existenţa unor fiinţe extraterestre, deşi experţii italieni au spus că ar fi putut fi vorba despre prospecţiunile făcute de autorităţile chineze în zonă, unde s-ar putea afla peste un milion de tone de nichel.
Un fragment din Marele Zid Chinezesc, dincolo de frontieră
În ceea ce priveşte China, acum trei ani s-a descoperit că un fragment din Marele Zid Chinezesc, cu o lungime de o sută de kilometri, ajungea dincolo de frontierele ţării. Era vorba despre o porţiune 'pierdută' a acestei impresionante fortificaţii. Partea descoperită de britanicul William Lindesay şi echipa sa apărea pentru ultima dată într-un atlas din secolul al XII-lea, alături de bătăliile lui Ginghis Han.
Monument mai vechi decât piramidele
Mai recent, în 2014, o echipă de arheologi a localizat în Israel un monument din piatră, în formă de semilună, a cărui construcţie ar data de mai bine de 5.000 de ani. Construcţia se află la circa 13 kilometri nord-vest de Marea Galileei şi are dimensiuni considerabile, cu o lungime de circa 150 de metri şi un volum de 14.000 de metri cubi. Resturile de ceramică găsite în săpăturile din apropiere sunt datate între anii 3050 şi 2650 î.Hr., fapt pentru care monumentul ar putea avea o vechime mai mare decât piramidele din Egipt sau decât ansamblul Stonehenge.
Nuduri... şi iar nuduri
Nu puteau lipsi nudurile. De-a lungul celor zece ani ai Google Earth, au fost de toate. Unele imagini arătau femei care făceau plajă chiar pe terasă sau în grădina casei. Tocmai aceste descoperiri au declanşat polemica pe tema aspectelor legate de viaţa privată.
Un om-cal
Au fost şi imagini insolite şi amuzante. Un utilizator a descoperit pe o stradă britanică un bărbat care purta o mască reprezentând un cap de cal.
Cimitir de avioane
Alt utilizator a localizat un impresionant cimitir de avioane în oraşul Tucson (Arizona, SUA). Imaginea, care pare scoasă dintr-un film, arată configuraţia şi poziţia fiecărui avion, ceea ce a atras foarte mult atenţia datorită spectaculozităţii.
Svastici şi OZN-uri
O serie de imagini care circulă pe internet despre presupuse descoperiri ale Google Earth au stârnit tot soiul de teorii. Majoritatea, modele concentrice şi detalii de mari dimensiuni. Printre ele, simboluri stranii în deşertul din Nevada (SUA), o svastică nazistă pe o clădire, un lac care văzut de la înălţime pare logoul lui Mickey Mouse, o piscină în formă de chitară la Málaga.
Cele mai surprinzătoare descoperiri făcute de Google Earth
23 iulie 2015

Din aceeaşi categorie:
Ce pregătesc hackerii pentru anul acesta
(19 ianuarie 2014)
64 vizualizări
Patru lucruri noi importante anunţate de Google
(30 mai 2015)
124 vizualizări
Facebook anunţă că va eticheta paginile instituţiilor media controlate de diverse state, sub forma unui avertisment pentru utilizatori. Între exemplele oferite, organizaţii din Rusia.
(5 iunie 2020)
75 vizualizări
Galaxy Note 8 va fi lansat pe 23 august
(21 iulie 2017)
173 vizualizări
Zeci de mii de website-uri au fost închise de autorităţile chineze
(6 martie 2016)
248 vizualizări
Robotul cimpanzeu, misiune pe Lună
(6 mai 2015)
59 vizualizări
Cât plăteşte Google utilizatorilor care descoperă probleme de securitate în aplicaţiile de Android
(20 octombrie 2017)
455 vizualizări
Am instalat aplicaţia „Apel 112”, recomandată de STS, ca să-mi confirm că apelul 112 e degeaba
(28 iulie 2019)
111 vizualizări
Codarea WhatsApp şi Telegram nu împiedică piratarea conturilor
(16 martie 2017)
376 vizualizări
Google a fost dată în judecată pentru că ar urmări ilegal mişcările a milioane de utilizatori de telefoane
(21 august 2018)
51 vizualizări
E-Boda a lansat smartphone-uri româneşti
(15 iulie 2013)
108 vizualizări
Ce se întâmplă dacă foloseşti Windows 7 în continuare
(16 ianuarie 2020)
228 vizualizări
Oficial american: Româna este a doua limbă vorbită în birourile Microsoft
(11 mai 2015)
120 vizualizări
Nouă ani de YouTube
(26 aprilie 2014)
70 vizualizări
Majoritatea românilor intră pe internet pentru Facebook, Whatsapp si video-chat şi doar 8% pentru servicii bancare sau documentare
(17 august 2017)
127 vizualizări
Isteria Pokemon Go: Poliţia Română le atrage atenţia jucătorilor
(19 iulie 2016)
209 vizualizări
Twitter a lansat o versiune mai simplă a aplicaţiei sale pentru telefoane mobile, destinată conexiunilor lente
(10 aprilie 2017)
62 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

Jocurile de noroc arată la fel în întreaga lume, însă dacă te uiți pe hartă, ai
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole