Dacă putem fi de acord asupra unui lucru, acela este că bateriile smartphone-urilor sunt execrabile dacă le comparăm cu cele ale telefoanelor de tip cărămidă de pe vremuri. De prea multe ori, bateria telefonului este aproape de moarte seara târziu, înainte de a ne culca.

Există un mit conform căruia încărcarea în tranşe a telefonului ar putea distruge bateria şi că varianta mai bună este să îl încărcăm când este aproape descărcat. Conform Battery University, bateriile litiu-ion din smartphone-urile noastre sunt mai sensibile la stres. Iar acest stres are acelaşi efect asupra bateriilor cum are şi pentru oameni – le scade durata de viaţă.

Battery University recomandă să nu îţi mai laşi telefonul la încărcat odată ce a ajuns la 100%. Dacă îl laşi, el va rămâne într-o stare de înaltă tensiune, care îi slăbeşte structura chimică interioară. Menţinerea telefonului la încărcat când bateria lui este deja la 100% este ca şi cum ai continua să faci exerciţii fizice pentru ore întregi. Odată scos, efectul este ca al unei pauze de relaxare a muşchilor după un antrenament intens.

De asemenea, este recomandat să nu îţi laşi telefonul la încărcat până când acesta ajunge la nivelul maxim, decât dacă este absolută nevoie. Explicaţia este că un voltaj înalt stresează bateria şi o uzează în mod inutil. O posibilă soluţie este să îţi încarci telefonul în doze mici pe parcursul zilei, atunci când crezi că are nevoie

Nu în ultimul rând, este important să îţi aminteşti că bateriile smartphone-urilor sunt sensibile la căldură. Tocmai de aceea, telefonul se încălzeşte rapid când îl încarci. Dacă observi acest lucru, este bine să îţi scoţi telefonul din carcasa protectoare şi să îl laşi să se răcorească.

De asemenea, ori de câte ori te afli afară cu telefonul, caută să îl ţii ferit de soare. În acest fel, vei proteja şi mai bine sănătatea bateriei lui.