Un miliard de telefoane care rulează Android sunt în pericol, iar datele utilizatorilor pot ajunge pe mâinile hackerilor, avertizează specialiştii.
 

Trăim într-o lume digitală şi avem o serie de beneficii de pe urma revoluţiei tehnologice. Dar, la pachet cu beneficiile, vin şi riscurile de securitate. Trebuie să-ţi asumi, oarecum, că atunci când deţii un telefon, un laptop, o boxă inteligentă sau orice alt dispozitiv din zona te expui şi la anumite riscuri.

Specialiştii constată, însă, că pe măsură ce tehnologia avansează, la fel se întâmplă şi cu metodele hackerilor. Devin mai sofisticate, se adaptează. Un avertisment în acest sens vine de la un grup britanic ce se ocupă de protecţia consumatorilor. Se numeşte Which şi atrage atenţia că peste un miliard de dispozitive cu Android sunt vulnerabile la atacurile hackerilor.
 

Peste un miliard de dispozitive Android din întreaga lume sunt vulnerabile la atacurile hackerilor, susţine grupul care a venit cu această cercetare. Motivul e simplu: sunt multe modele care nu mai acceptă actualizări de securitate şi protecţie încorporată. Asta înseamnă că datele personale sunt expuse în special în faţa atacurilor de tip malware.

Adică acele atacuri în urma cărora ţi se fură anumite date sensibile şi hackerii trimit cereri de răscumpărare. Trebuie să le plăteşti o sumă de bani pentru a-ţi recupera datele. De precizat însă că e vorba de telefoanele vechi.

Astfel, dacă mai deţii, din întâmplare, un telefon Android lansat în 2012 sau mai devreme ar trebui să-ţi iei nişte măsuri de precauţie. E valabil pentru orice dispozitiv vechi, care nu mai primeşte update-uri. La versiunile Android lansate în ultimii cinci ani (de la Android 5.0 până la versiunea 10.0), Google a depus mai multe eforturi pentru a îmbunătăţi securitatea şi confidenţialitatea, pentru a oferi utilizatorului o protecţie, transparenţă şi control asupra datelor lor.

Conform cifrelor din 2019 ale Google, există peste 2,5 miliarde de dispozitive Android active în lume. Aproape jumătate dintre ele pot cădea victime ale hackerilor.

Google a prezentat datele în mai 2019, atunci când spunea că 42,1% dintre utilizatorii activi Android din întreaga lume au versiunea 6.0 sau anterioară: Marshmallow (2015), Lollipop (2014), KitKat (2013), Jellybean (2012), Ice Cream Sandwich (2011) şi Gingerbread (2010).