CEO-ul Facebook Mark Zuckerberg şi-a asumat răspunderea faţă de erorile reţelei de socializare care au dus la scandalul "Cambridge Analytica”, el spunând, marţi, în timpul audierii sale în comisiile de Comerţ şi Juridic ale Senatului american, că este greşeala sa şi că îi pare rău. El a prezentat o serie de măsuri pe care le va lua pentru a preveni apariţia unei situaţii similare. De asemenea, Zuckerberg a spus că Facebook se luptă continuu cu operatori ruşi care încearcă să îi exploateze platforma de socializare. Răspunzând unei întrebări, Mark Zuckerberg a confirmat că date ale utilizatorilor Facebook au fost vândute de profesorul Aleksander Kogan şi altor companii, în afară de Cambridge Analytica. Acţiunile Facebook au închis în urcare cu 4,5%, în timpul audierii lui Zuckerberg în Senatul SUA. Miercuri, co-fondatorul Facebook va fi audiat în comisia pentru energie şi comerţ a Camerei Reprezentanţilor.

Mark Zuckerberg a confirmat, marţi, în timpul audierii sale în faţa comisiilor de Comerţ şi Juridice ale Senatului american, că date ale utilizatorilor Facebook au fost vândute de profesorul Aleksander Kogan şi altor companii, în afară de Cambridge Analytica.

Întrebat de senatorul Tammy Baldwin dacă Kogan a vândut date colectate prin Facebook şi altor companii, în afară de Cambridge Analytica, Mark Zuckerberg a răspuns afirmativ.

"Da, a vândut date şi altor companii”, a spus CEO-ul Facebook, menţionând compania Eunoia, dar precizând că au fost şi altele, pe care le va menţiona în declaraţia lui completă.

Aleksander Kogan este cercetătorul de la Universitatea Cambridge care a creat chestionarul folosit de Cambridge Analytica. Aplicaţia "thisismydigitallife", concepută de Kogan, cercetător în psihologie care lucra pentru această companie, i-a permis întreprinderii să colecteze date personale de la mii de persoane care au descărcat-o, dar şi pe cele ale prietenilor lor de pe platforma de socializare.

Mark Zuckerberg a recunoscut, marţi, în timpul audierii sale în comisiile de Comerţ şi Juridice ale Senatului american, în urma izbucnirii scandalului "Cambridge Analytica”, că cei peste 87 de milioane de utilizatori afectaţi sunt victime. "Acest lucru s-a întâmplat şi s-a întâmplat sub nasul nostru”, a spuns co-fondatorul Facebook.

"Crezi că sunteţi mai responsabili cu datele noastre decât guvernul SUA?”, a întrebat senatorul Dean Heller. "Da”, a răspuns, simplu, Mark Zuckerberg, potrivit The Guardian. 

Întrebat dacă se consideră o victimă în acest scandal sau dacă Facebook este o victimă în această situaţie, Zuckerberg a răspuns negativ. "Nu. Avem responsabilitatea să protejăm orice persoană din comunitatea noastră”, a spus el.

Întrebat dacă este de părere că cei 87 de milioane de utilizatori afectaţi de acest scandal sunt victime, Mark Zuckerberg a spus că da. "Acest lucru s-a întâmplat şi s-a întâmplat sub nasul nostru”, a răspuns el.

Heller a mai întrebat şi dacă Facebook înregistrează convorbirile telefonice. "Nu cred că am colectat vreodată conţinut din convorbiri telefonice”, a răspuns CEO-ul Facebook, care a subliniat faptul că această companie nu vinde date companiilor de publicitate.

El a omis, însă, să răspundă la o altă întrebare a senatorului - dacă Facebook ar trasa vreodată o linie în privinţa tipului de date pe care le colectează sau le foloseşte pentru companiile de publicitate.

Zuckerberg a mai spus că ideea că Facebook "ascultă utilizatorii” este o "teorie a conspiraţiei”.

Mark Zuckerberg a mai spus că el vede Facebook drept o companie de tehnologie, nu ca pe un publisher. "Sunt de acord că suntem responsabili pentru conţinut, dar nu producem conţinut”, a spus el.

Facebook se luptă continuu cu operatori ruşi care încearcă să îi exploateze platforma de socializare, a spus CEO-ul companiei, Mark Zuckerberg, marţi, în timpul audierii sale la comisiile de Comerţ şi Juridică ale Senatului american, scrie BBC. "Ei vor continua să devină mai buni”, a spus Mark Zuckerberg, prezent la audiere în urma izbucnirii scandalului "Cambridge Analytica”.

Zuckerberg a dezvăluit că Robert Mueller, consilierul special care a investigat presupusul amestec al Rusiei în alegerile din 2016, a intervievat angajaţi Facebook. Mark Zuckerberg a precizat că el nu s-a numărat printre membrii echipei Facebook care au fost intervievaţi de biroul lui Mueller. "Colaborarea noastră cu acest consiliu este confidenţială”, a spus Zuckerberg.

Senatorii americani au atras atenţia asupra dificultăţii pe care Facebook o va întâmpina în demersul de verificare a surselor fondurilor investite în reclame politice, precizând că o operaţiune a Rusiei ar putea folosi o companie offshore şi o adresă de e-mail. Zuckerberg a spus că senatorii au dreptate în legătură cu această temă.

El a afirmat că Facebook dezvoltă în prezent noi instrumente pentru a identifica conturi false. "Sunt oameni în Rusia angajaţi să încerce să exploateze sistemele noastre, precum şi alte sisteme. Trebuie să investim în a ne dezvolta şi în acest domeniu”, a spus Mark Zuckerberg.