Un proiect de lege care va fi discutat de parlamentarii români prevede că toate produsele electronice şi electrocasnice, cum ar fi telefoanele mobile, consolele de jocuri, calculatoarele, chiar maşinile şi utilajele care au computer de bord şi GPS, trebuie să aibă meniul şi setările în limba română.

Modificarea legii prevede ca toate produsele electronice care vor fi comercializate în românia să aibă meniul în limba română, indiferent de ţara de origine a acestora, scrie Profit.ro.

”Tendinţa de diversificare a produselor şi serviciilor existente pe piaţă, precum şi de interesul deosebit acordat protecţiei consumatorilor, impune adoptarea unor modificări la legea existentă pentru a garanta utilizarea facilă şi produselor de către utilizator şi pentru a ne alinia la dispoziţiile asemănătoare din alte ţări membre ale Uniunii Europene. Prin aceste modificări consumatorii vor fi protejaţi faţă de situaţiile care pot apărea în urma achiziţionării unor produse şi utilizării în mod defectuos datorită neînţelegerii sau înţelegerii parţiale a setărilor sau indicaţiilor afişate în altă limbă decât limba română”, a precizat iniţiatorul legii.

În prezent, legea nu prevede nimic despre meniuri în limba română, ci doar ca produsele de folosinţă îndelungată să fie însoţite de un certificat de garanţie, precum şi de cartea tehnică ori de instrucţiunile de folosire, instalare, exploatare şi întreţinere eliberate de producător.

Proiectul de lege prevede redactarea acestor documente obligatoriu în limba română, dar nu exclude posibilitatea ca meniurile şi setările să fie prezentate şi în alte limbi.

Iniţiatorul crede că măsura va duce şi la crearea de locuri de muncă, ”fiind necesară angajarea unui număr mare de români care să traducă aceste informaţii în limba română”.