O nouă înşelătorie de pe Facebook Messenger păcăleşte utilizatorii de social media în a accesa canalul de YouTube plin de viruşi.

Asiguraţi-vă că verificaţi cu atenţie mesajele voastre de pe Facebook, chiar dacă acestea sunt trimise de unul dintre prietenii voştri cei mai apropiaţi.

O înşelătorie se răspândeşte în reţeaua socială, cauzând daune prietenilor voştri care riscă să îşi pună în pericol telefoanele şi gadgeturile, potrivit news.com.au.

Potenţialele victime sunt întâmpinate cu un mesaj prompt şi inocent de a viziona un videoclip într-o căsuţă de chat Messenger.

Mesajul include numele destinatarului, cuvântul „video” şi un emoji ce exprimă uimirea, urmat de un link.

După accesarea link-ului, veţi fi direcţionaţi către un canal de YouTube fals, care este  înglobat într-un software maliţios, raportează Bleeping Computer.

Cercetătorul în domeniul securităţii IT, David Jacoby, a scris într-un post pe blog: „Linkul indică un Doc Google. Documentul a făcut deja o fotografie a paginii de Facebook a victimei şi a creat o pagină de destinaţie dinamică care arată ca un film ce poate fi redat.”

„Când victima dă click pe video-ul fals ce poate fi redat, malware-ul o redirecţionează către un set de site-uri ce îi copiază browserul, sistemul de operare şi alte informaţii vitale. În funcţie de sistemul de operare, acestea sunt direcţionate către alte site-uri web”.

Acest software maliţios, dacă este descărcat, vă va face să răspândiţi virusul la persoanele de contact din Facebook Messenger.

Acesta vă poate forţa să faceţi click pe mai multe programe malware şi să umpleţi telefonul cu anunţuri spam.

În unele cazuri, se poate vedea ceea ce tastaţi pe gadget-ul infectat – permiţând infractorilor să înregistreze şi să stocheze detaliile cărţilor de credit, în cazul în care ulterior faceţi cumpărături online.