Oameni de ştiinţă de la Central University din Florida au creat un supercapacitor ce funcţionează „ca nou” chiar şi după 30.000 de încărcări.

Bateria creată de americani durează de peste 20 de ori mai mult decât o celulă litiu-ion convenţională. „Poţi să-ţi încarci telefonul mobil în câteva secunde şi te va ţine mai bine de o săptămână”, a declarat un cercetător pentru Engadget.

Supercapacitorii pot fi încărcaţi rapid deoarece stochează energie electrică statică pe suprafaţa unui material şi nu folosesc reacţii chimice cum se întâmplă în cazul bateriilor. Acest lucru necesită foi de material „bi-dimensionale” cu suprafeţe mari, care pot stoca o cantitate mare de electroni. Pentru o mare parte din cercetare s-a folosit grafen ca material bi-dimensional.

Yeonwoong Jung de la Central University din Florida spune că este o provocare să integrezi grafen cu alte materiale folosite în supercapacitori. „Am dezvoltat o sinteză chimică simplă, astfel încât să putem integra mai uşor materialele existente cu materialele bi-dimensionale”, spune Jung.

Cercetarea este încă în fază de teste şi nu este gata pentru comercializare, dar pare promiţătoare. „În cazul dispozitivelor electronice de mici dimensiuni, materialele noastre le depăşesc pe cele convenţionale în ceea ce priveşte densitatea de energie, densitatea de putere şi stabilitate ciclică”, susţine Nitin Choudhary, un alt membru al echipei de cercetători.

Echipa încearcă acum să breveteze noul produs. În cazul în care ar fi comercializat, supercapacitorul ar putea permite dezvoltarea de vehicule electrice cu autonomie mai mare, care pot fi încărcate în câteva minute, smartphone-uri cu baterie de lungă durată (care nu explodează), care pot fi încărcate în câteva secunde şi soluţii de stocare de energie care reduc drastic dependenţa de combustibili fosili.