Fundaţia americană X Prize a promis suma de 5 milioane de dolari echipei de cercetători care va demonstra cel mai bine că inteligenţa artificială (AI) este „prietena” omenirii şi nu duşmanul său, în cadrul unui concurs lansat transmite AFP.
Peter Diamandis, fondator al X Prize, şi David Kenny, responsabil în cadrul sistemului de inteligenţă artificială Watson, aparţinând IBM, au anunţat acest concurs dotat cu un premiu de 5 milioane de dolari în cadrul unei conferinţe desfăşurate la Vancouver.
„Personal, m-am săturat de conversaţii distopice cu privire la inteligenţa artificială”, a comentat Peter Diamandis.
Numeroase echipe de cercetători şi programatori lucrează de mult timp pentru perfecţionarea inteligenţei artificiale, însă există şi numeroşi sceptici care avertizează că odată ce AI-ul ar putea dobândi conştiinţa de sine, roboţii şi maşinăriile inteligente s-ar întoarce împotriva creatorilor lor umani — scenariu exploatat de altfel intens de serii de filme precum „Terminator” sau „The Matrix”.
Concursul anunţat miercuri îi cheamă pe experţii în domeniu să demonstreze „cum ar putea colabora oamenii cu un sistem AI capabil să rezolve unele dintre cele mai mari probleme cu care se confruntă omenirea”. Echipele care vor intra în competiţie sunt libere să aleagă problemele pe care urmează să le rezolve sistemele lor de inteligenţă artificială. Echipa câştigătoare va fi desemnată în 2020, după mai multe etape eliminatorii.
Conform X Prize şi IBM, parteneriatul dintre oameni şi tehnologie a dus la unele dintre cele mai importante progrese din societate, de la aselenizare până la descoperirea pericolului reprezentat de încălzirea globală sau până la cartografierea genomului uman.
Fundaţia X Prize are drept obiectiv promovarea progresului ştiinţific şi tehnologic în toate domeniile. Printre iniţiativele acestei fundaţii se numără organizarea de concursuri pentru identificarea celor mai bune metode de a curăţa deversările de petrol brut din mare, stimularea sectorului privat de cucerire a spaţiului sau secvenţierea cât mai rapidă şi mai ieftină a genomului uman.