Elevii din Marea Britanie vor învăţa săptămânal despre securitate cibernetică în cadrul unui proiect pilot care se va desfăşura pe parcursul a cinci ani, autorităţile britanice urmărind în acest fel să identifice viitorii experţi care să lucreze în slujba protejării infrastructurii informatice a Regatului Unit, scrie BBC News în ediţia online.

Proiectul ar urma să includă 5.700 de elevi care au vârsta de 11 ani sau mai mare şi care vor avea patru ore în fiecare săptămână dedicate acestui subiect nou.

Cursurile, care vor începe din luna septembrie, vor cuprinde inclusiv ore de predare online şi simulări cu ameninţări din lumea virtuală actuală.

Săptămâna trecută, o comisie a parlamentului britanic a avertizat că lipsa abilităţilor în acest domeniu afectează încrederea în posibilităţile de apărare cibernetică ale Regatului Unit. Riscul reprezentat de pericolul unui atac cibernetic care ar putea fi desfăşurat de criminali independenţi sau de puteri străine este inclus în topul celor patru ameninţări principale la adresa securităţii naţionale a Marii Britanii, scrie BBC News.

Securitatea cibernetică este o industrie într-o rapidă dezvoltare, incluzând 58.000 de experţi la nivelul Marii Britanii, potrivit datelor guvernului britanic, conform BBC.

Departamentul de Cultură, Media şi Sport oferă o finanţare de 20 de milioane de lire sterline pentru acest proiect educaţional, care va include deopotrivă cursuri şi metode de evaluare a cunoştinţelor dobândite.

Ministrul culturii şi domeniului digital Matt Hancock a declarat pe marginea acestui proiect: ''Acest program inovativ de învăţare va oferi miilor dintre cele mai bune şi inteligente minţi tinere oportunitatea de a deprinde abilităţi din domeniul avangardist al securităţii cibernetice alături de celelalte materii ale lor din anii gimnaziali''.

''Suntem hotărâţi să pregătim Marea Britanie pentru provocările cu care se confruntă în prezent şi în viitor, iar rolul acestor cluburi extracurriculare este tocmai acela de a ajuta la identificarea şi la motivarea viitoarelor talente'', a mai spus acelaşi Matt Hancock.

Guvernul britanic alocă deja fonduri pentru universităţi şi pentru programe de plasare în domeniul de activitate dedicat pentru acei studenţi promiţători.

Expertul în securitate cibernetică Brian Lord, fost director adjunct al Comandamentului naţional de comunicaţii (GCHQ), instituţia britanică naţională care se ocupă de culegerea şi analizarea informaţiilor din sursele electronice, a declarat pentru BBC Breakfast că acest proiect reprezintă o iniţiativă esenţială pentru a recruta mai mulţi oameni în această profesie. Acesta a adăugat glumind: ''Există o anumită percepţie că securitatea cibernetică înseamnă dependenţi de tehnologie care au părul lung, poartă ochelari, se îmbracă cu tricouri inscripţionate cu formaţii heavy-metal şi beau red bull''.

''Acei oameni chiar există şi ei fac o treabă extraordinară'', a subliniat Brian Lord, care a mai spus ''că cu cât un copil primeşte mai multă expunere cu atât mai mult el va fi pregătit pentru cariera sa viitoare, iar generaţiile au nevoie să înţeleagă cum să se protejeze eficient atunci când folosesc mediul online, deci obţii un beneficiu dublu în acest sens'', încheie BBC News.