Apetitul crescut al utilizatorilor pentru dispozitive inteligente conectate la internet a presat producătorii acestora să le pună pe piaţă într-un ritm cât mai rapid şi să se concentreze strict pe utilitate şi mai puţin pe securitatea IT. Utilizatorii riscă să piardă date personale, dar şi să permită unor străini să le spioneze viaţa personală.
Securitatea precară impusă de producători transformă multe dintre aceste dispozitive în instrumente de atac pentru răufăcători, ei mizând pe câteva greşeli simple făcute de utilizatori, fie din necunoaştere sau din ignoranţă. Atacatorii pot controla cu uşurinţă dispozitivele fără ştiinţa proprietarilor de drept, pot accesa reţeaua de acasă şi se pot folosi de acestea pentru a pregăti atacuri cibernetice de amploare care blochează funcţionarea anumitor site-uri.
Specialiştii în securitate cibernetică atrag atenţia asupra unor greşeli simple făcute frecvent de utilizatorii de gadgeturi smart.
Utilizatorii îşi conectează toate dispozitivele în aceeaşi reţea Wi-Fi. Asta îi face vulnerabili la atacuri cibernetice, întrucât fiecare gadget extinde suprafaţa de atac şi reprezintă o potenţială poartă de acces. Specialiştii recomandă ca dispozitivele inteligente să fie conectate într-o reţea separată de cea în care îşi ţin laptopurile sau telefoanele. Gadgeturile smart au de regulă credenţialele de acces (nume utilizator şi parolă) foarte slabe, astfel că încercările de spargere a parolelor reuşesc, în medie, în unu din patru cazuri. Odată compromise, atacatorii pot ajunge cu uşurinţă la laptopuri şi telefoane, dacă sunt conectate în aceeaşi reţea, şi pot accesa date confidenţiale.
Clienţii trebuie să ţină cont şi de securitatea dispozitivului, nu doar de funcţionalităţi, design şi performanţă, însă acestea din urmă îi pot ademeni pe cei neavizaţi, care aleg să le cumpere fără să ţină cont de riscuri. În general, utilizatorii nu au aşteptări prea mari din partea producătorilor în materie de securitate, iar hackerii îşi pot construi reţele imense de terminale (botnet) prin care să atace anumite ţinte, prin atacuri de tip DDoS.
După cumpărare, clienţii trebuie să se preocupe de intimitate şi securitate. Parolele şi credenţialele de acces slabe, lipsa criptării informaţiilor sau softul neactualizat pot creşte riscul invadării vieţii private şi chiar pierderii datelor personale.Gadgeturile smart pot fi folosite pentru a pătrunde în intimitatea căminului şi a spiona activitatea locatarilor.
De multe ori, oamenii nu sunt conştienţi de faptul că locuiesc într-o casă inteligentă, deşi s-au înconjurat de dispozitive conectate: telefon, tabletă, smart TV, console de jocuri, ceasuri smart, camere de supraveghere. În România, doar unul din şapte orăşeni spune că locuieşte într-o casă inteligentă, deşi o familie de la oraş are în medie zece dispozitive, cel mai adesea telefoane, laptopuri şi televizoare smart, conform unui studiu realizat de Bitdefender. Unul din zece români nu cunoaşte însă numărul terminalelor conectate din propria locuinţă.
Preţul nu trebuie să fie vectorul principal care să ghideze procesul de achiziţie. De regulă, clienţii nu se interesează de istoricul producătorului şi nu citesc recomandările altor utilizatori despre dispozitivul pe care plănuiesc să-l cumpere. Este foarte important să verificaţi dacă brandul cumpărat are o reputaţie bună şi este de încredere, dar şi să aflaţi din vreme cu ce probleme s-au mai confruntat ceilalţi.
Specialiştii în securitate cibernetică din Bitdefender le recomandă utilizatorilor să ţină cont de câteva reguli simple:
1. Faceţi o scurtă cercetare înainte de a cumpăra un dispozitiv smart pentru locuinţă. Recenziile de pe internet pot explica cuprinzător problemele de confidenţialitate pe care alţi utilizatori le-au identificat.
2. Testaţi gadgetul şi înţelegeţi cum funcţionează. Încercaţi să găsiţi răspunsuri la următoarele întrebări: Cum se conectează la internet? Ce date accesează? Unde stochează datele şi în ce circumstanţe? Pot ajunge datele pe mâna unui necunoscut, dacă reţeaua Wi-Fi este atacată? Calculaţi raportul între riscuri şi beneficii.
3. Citiţi declaraţia producătorului dispozitivului legată de protejarea dreptului la viaţă privată.
Plusul de confort adus de gadgeturile smart a fost secretul care a crescut an de an numărul dispozitivelor conectate până la peste şase miliarde la nivel global. Utilizatorii au de ales dintre cele mai diverse gadgeturi cu care pot, printre altele, să monitorizeze casa de pe telefon când sunt în vacanţă, să vadă de la birou cine sună la sonerie, să pornească aerul condiţionat înainte să ajungă acasă, să supravegheze bebeluşul fără să se mai deplaseze în camera lui, să regleze termostatul sau intensitatea luminii de la distanţă, să ştie dacă baia sau bucătăria s-au inundat sau să întrerupă alimentarea cu energie electrică dacă uită ceva în priză.
Studiul iSense Solutions a fost realizat la comanda Bitdefender în România şi alte cinci ţări, la finalul anului 2016, pe un eşantion reprezentativ de 2.037 respondenţi.
Topul celor mai frecvente greşeli pe care le fac românii cu gadgeturile inteligente
15 martie 2017
- citeşte totul despre:
- apetit,
- dispozitive,
- producatori,
- securitate,
- it





Din aceeaşi categorie:
Cele mai populare parole din 2018 îţi arată că nu ne pasă de securitate
(17 decembrie 2018)
111 vizualizări
Cel mai mare display comercial din lumea Ultra HD vine de la LG
(16 februarie 2014)
53 vizualizări
Ce pregătesc hackerii pentru anul acesta
(19 ianuarie 2014)
64 vizualizări
Samsung prezintă o soluţie de compromis pentru ca Galaxy Note 7 să nu mai ia foc
(19 septembrie 2016)
469 vizualizări
Apare trenul care merge cu hidrogen
(23 martie 2017)
444 vizualizări
Toate conturile de mail Yahoo! au fost compromise de hackeri
(5 octombrie 2017)
461 vizualizări
Instagram renunţă la unele modificări anunţate recent, inclusiv la versiunea full-screen a aplicaţiei, după ce mai mulţi influenceri şi creatori de conţinut s-au plâns de modul în care acestea schimbă aplicaţia.
(29 iulie 2022)
83 vizualizări
Producătorul norvegian de software Opera va fi vândut unui consorţiu chinez
(16 februarie 2016)
39 vizualizări
Versiunea test a Windows 10 poate fi descărcată gratuit de la sfârşitul lunii iulie
(3 iulie 2015)
38 vizualizări
Google, obligată de justiţia din Marea Britanie şi Franţa să respecte ”dreptul de a fi uitat” al unor persoane
(15 aprilie 2018)
37 vizualizări
Fujitsu Raku Raku, un smartphone pentru vârstnici, vine în Europa
(23 decembrie 2013)
78 vizualizări
Topul celor mai descărcate aplicaţii smartphone
(4 februarie 2017)
199 vizualizări
Google suspenda comercializarea ochelarilor computerizati Glass
(16 ianuarie 2015)
57 vizualizări
Cel mai popular canal de YouTube dedicat jocului Call of Duty
(4 octombrie 2015)
60 vizualizări
Aplicaţiile pe care le instalezi pot fi folosite de hackeri pentru a-ţi deturna telefonul
(2 august 2016)
110 vizualizări
Adio, seringă! Japonezii au inventat plasturele cu mini-ace care se dizolvă
(17 septembrie 2015)
100 vizualizări
Veste bună pentru români: WiFi4EU, o nouă schemă pentru acces gratuit la internet!
(14 septembrie 2017)
163 vizualizări

Oamenii de stiinta germani au descoperit cea mai veche branza din lume. E

În zilele noastre, este ușor să pariezi pe meciuri de fotbal live și pe zeci de
Ia zi, Bulă, obişnuieşti să fumezi?
Bulă: – Mmm… Aşa şi aşa…
– Dar cât înseamnă „aşa şi aşa”?
– Mmm… Păi cam 4 pachete pe zi.
– Dulciuri mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam 5 ciocolate pe zi.
– Sărat mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Cam o solniţă pe zi pun în mâncare.
– Grăsimi mănânci? – Mmm… Aşa şi aşa…
Cam un kil- două de slană pe zi…
– Prăjit mănânci?
– Mmm… Aşa şi aşa… Pe zi… Cam câte o omletă de 4 ouă şi cartofi prăjiţi, asezonaţi cu cârnaţi
.– Aha… Dar de băut, bei? – A, da! De băut, beau!



„Omul cel mai fericit e cel care-i face fericiţi pe cât mai mulţi oameni.” — Denis Diderot
Curs valutar
2 aprilie 2024

EURO = 4.9705 RON


USD = 4.6276 RON


GBP = 5.8148 RON

Top articole