Apple a publicat un avertisment pe site-ul oficial cu privire la un bug descoperit în cele mai recente versiuni de iOS şi  iPad OS care acordă drepturi complete de acces la datele utilizatorilor tastaturilor software terţe. În afara tastaturii implicite a sistemului de operare, utilizatorii au abilitatea, atât pe Android, cât şi pe iOS, să instaleze tastaturi terţe, care aduc eventual facilităţi în plus faţă de ceea ce oferă sistemul de operare.

 

 Acele tastaturi terţe care includ opţiunea de a primi acces complet pot ajunge să dobândească acces complet chiar dacă utilizatorul nu l-a acordat în mod implicit. Acesta este efectul bug-ului descoperit de Apple.

 

Accesul complet este o condiţie pe care unele tastaturi o cer pentru a-şi îndeplini toate funcţiile. În acest caz, tot ceea ce un utilizator scrie la o astfel de tastatură, indiferent că este vorba de mesaje pe WhatsApp sau mail-uri, poate ajunge pe serverele producătorului.

 

Apple a lansat marţi seara iOS 13.1 şi iPad OS 13.1. Ambele sunt afectate de acest bug. Fără să ofere alte detalii despre problemă, Apple spune că va lansa un patch în viitorul apropiat.

 

Compania americană mai menţionează doar faptul că tastatura implicită a sistemului de operare nu este afectată, lăsând de înţeles utilizatorilor că, până la rezolvarea problemei, ar fi mai bine să o folosească pe aceasta.

 

Lansat la doar 5 zile după iOS 13, iOS 13.1 fusese grăbit de Apple tocmai pentru a repara o altă problemă privind intimitatea utilizatorilor. În acest caz, agenda de contacte putea fi accesată fără deblocarea telefonului.

 

 

 

 

Sursa: www.profit.ro