Un muzeu din nordul Germaniei îşi propune să pună într-o nouă lumină ambiţiile tehnologice ale naziştilor, organizând începând de joi o expoziţie dedicată acestui subiect, relatează DPA.

Sub titlul "Calculated Wonders", expoziţia organizată de Muzeul Istoric Tehnic din localitatea Peenemunde se concentrează pe activităţile mai puţin cunoscute ale inginerilor aviaţiei naziste, care au testat şi dezvoltat rachete extrem de sofisticate controlate de la distanţă.

Peenemunde este situată pe insula Usedom (nordul Germaniei), unde o forţă de muncă de 12.000 de persoane, printre care mii de deţinuţi ai lagărelor de concentrare şi prizonieri de război, a lucrat la fabricarea rachetelor.

Naziştii erau convinşi că Germania ar putea câştiga războiul cu ajutorul armelor tehnologice avansate. De altfel, regimul a beneficiat de arme avansate, cu mult înaintea epocii, precum rachetele V sau avionul de luptă cu reacţie.

Expoziţia multimedia conţine aproximativ 130 de obiecte, printre care o replică a primului calculator electronic analogic, proiectat în 1942 pentru a simula matematic traiectoria unei rachete.