Cercetători japonezi au inventat ochelarii care, prin intermediul unor becuri LED infraroşii, sunt capabili să blocheze funcţiile recunoaşterii faciale folosite de camerele digitale şi de programele informatice, relatează EFE.

Ochelarii ‘PrivacyVisor’, creaţi de Institutul National de Informatică din Japonia (NII), „anulează detectarea facială, care este una din procesele de recunoaştere a feţei, independent de dispozitivul de culegere a informaţiilor”, a declarat EFE profesorul Isao Echizen, responsabil al invenţiei.

Cercetătorii au instalat 11 becuri LED cu un spectru apropiat luminii infraroşii în zonele din jurul ochilor pe care utilizatorii le pot aprinde când vor ca feţele lor să nu fie recunoscute.

Luminile cu spectrul apropiat de infraroşii nu sunt perceptibile de către ochiul uman, astfel încât LED-urile sunt invizibile pentru persoana aflată în faţa utilizatorului.

Totuşi, camerele convenţionale detectează acest spectru de lumină; LED-urile acţionează asupra fotografiei ca un bruiaj, creând diferenţe de luminozitate în jurul ochilor, astfel încât recunoaşterea facială eşuează, a explicat Echizen.

NII prevede să comercializeze ochelarii ‘PrivacyVisor’ din iunie 2016 şi estimează că preţul va depăşi 30.000 de yeni perechea (circa 220 de euros/240 de dolari).

Deşi în prezent prototipul existent este realizat din răşină, versiunea comercială va utiliza o montură din titaniu şi va avea un design „mai modern” a precizat Echizen.