Cercetătorii de la Universitatea din Leicester, Marea Britanie, au găsit formatul paginilor pe care internetul să fie tipărit: A4. Iar numărul lor s-ar ridica la 136 de miliarde, potrivit CNN. Doar că cercetătorii Evangeline Walker şi George Harwood au luat în considerare pentru studiul lor doar paginile de internet accesate în fiecare zi prin intermediul motoarelor de căutare.
Calculul lor a fost simplu: există 4,54 miliarde de pagini de net care pot fi printate pe câte 30 de pagini A4 fiecare. Efortul acestei printări ar tăia câteva păduri: 16 milioane de copaci ar fi decimaţi.
Numai Wikipedia, varianta în engleză, ar avea nevoie de 71 de milioane de pagini, adică 8.337 de arbori sacrificaţi.
Pentru a înţelege mai bine dimensiunea, punem faţă în faţă cărţile unei biblioteci obişnuite: Biblioteca Congresului are doar 37 de milioane de cărţi. Chiar dacă suntem generoşi şi punem cam o mie de pagini pe carte, ajungem la doar 37 de miliarde de pagini, adică mai puţin de un sfert din întregul internet.
Şi ceea ce trebuie să mai ştim este faptul că utilizatorii obişnuiţi au acces la aproape 4% din capacitatea internetului. Motorul de căutare Google stochează informaţii de la câteva trilioane de site-uri. Însă, chiar dacă sunt impresionante aceste cifre, există o parte ascunsă foarte mare pe care motorele de căutare nu o indexează.
Aceste pagini ar avea date sensibile, precum datele financiare, rapoarte medicale sau programe de zbor. De asemenea, această zonă întunecată a internetului a început să fie folosită şi pentru activităţi ilegale, vânzări de arme, pedofilie sau chiar vânzarea de droguri.
Date neoficiale afirmă că internetul „invizibil”, care nu este indexact de motoarele de căutare, ar reprezenta 96%.