Vehiculul spaţial de tip cargo Progress M-27M s-a dezintegrat integral în atmosfera terestră, într-o zonă aflată deasupra Oceanului Pacific, la o săptămână după ce operatorii de trafic din Rusia au pierdut controlul asupra lui, a anunţat, vineri, agenţia spaţială rusă Roscosmos, citată de rtl.fr.

Operatorii de zbor din Rusia au pierdut controlul la câteva ore după lansare, în urmă cu o săptămână. Vehiculul ar fi trebuit să se conecteze pe 28 aprilie la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), pe care urma să o aprovizioneze. Rusia lansează în fiecare an trei sau patru vehicule spaţiale de tip cargo.

Vehiculul a costat aproape o jumătate de miliard de euro. Eşecul acestei misiuni nu pune însă în pericol echipajul de pe ISS, care dispune de rezerve de hrană şi oxigen pentru mai multe luni. O capsulă spaţială Dragon, construită de compania americană SpaceX cu rolul de a aproviziona ISS, va fi lansată cel mai devreme pe 19 iunie.

O comisie de anchetă a fost însărcinată să stabilească circumstanţele acestui incident, care pare să se fi produs în momentul separării vehiculului de racheta purtătoare, a anunţat vicepreşedintele Roscosmos, Aleksandr Ivanov. Rezultatele acestei anchete vor fi prezentate în mod public înainte de 13 mai, precizează Roscosmos.

Agenţiile de presă ruse, citând surse din interiorul industriei aerospaţiale ruseşti, au anunţat deja că următoarea misiune spaţială care ar trebui să trimită cosmonauţi la bordul ISS, programată să decoleze pe 26 mai de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan, ar putea fi amânată cu două săptămâni din cauza problemelor tehnice cu care s-a confruntat vehiculului din gama Progress.

Vehiculele spaţiale ruseşti Progress sunt capsule robotizate de unică folosinţă, fiind considerate un fel de "cai de povară" în rândul vehiculelor folosite pentru alimentarea ISS.

MEDIAFAX