Dumitru Muşi a venit ca antrenor principal la echipa de handbal feminin CSM Ploieşti după startul sezonului şi a încheiat colaborarea înainte de finalul stagiunii. Acum, după ce echipa ploieşteană s-a menţinut în Liga Naţională, am fost curios să aflu de ce un antrenor de talia lui Muşi a plecat de la Ploieşti. Ceva e putred nu doar în Danemarca, ci şi în Ploieşti. Un club care a devorat la secţia de handbal feminin antrenori ca Gigi Ionescu, Simona Gogârlă şi, acum, Dumitru Muşi, are ceva putred în interiorul său! Dar ce?

Posibile răspunsuri, dar şi adevăruri ţinute pitite prin cotolanele unei încrengături mai degrabă politice şi sentimentale, decât sportive, aflaţi din interviul care urmează.

- Jurnalul Prahovean (JPh): Domnule Muşi, s-a încheiat sezonul pentru CSM Ploieşti, dar nu cu dumneavoastră pe banca tehnică a echipei. De ce s-a ajuns aici?

- Dumitru Muşi (DM): Când am venit la Ploieşti, la discuţia cu primarul Iulian Bădescu, eu le-am spus de la început că dacă au obiective de genul “salvarea de la retrogradare” e bine să apeleze la altcineva. Mie îmi place performanţa. Am primit asigurări de la primarul Ploieştiului că există un proiect serios, ambiţios, prin care, în 2016, echipa să ajungă în Cupele Europene. Or, acest lucru se plia pe foamea de performanţă pe care o aveam. Din păcate, obstacolul a apărut în partea organizatorică, unde a lipsit experienţa în ceea ce înseamnă performanţă!

- JPh: Vă referiţi la conducerea clubului?

- DM: Nu mă refer la domnul Pană, care este şi dânsul lipsit de experienţă în acest sens. Mă refer, în principal, la acel activist voluntar Daniel Dumitru, care, din punctul meu de vedere este “omul potrivit la locul în care habar nu are!”

- JPh: Care este povestea cu Daniel Dumitru?

- DM: Este omul care conducea activitatea la secţia de handbal feminin, dar nu ştiu pe ce criterii. Eu ştiu că sentimentele nu le poţi controla. Asta e clar! Se poate întâmpla să ai o simpatie pentru o jucătoare. Dar, dacă ai o funcţie de conducere şi sentimentele afectează activitatea, este normal să te dai la o parte. Sau persoana care este ţinta sentimentelor tale să dispară din grup. Altfel, unitatea de grup se distruge, iar fără acest lucru nu se poate face performanţă! Apoi, contractele la o echipă se fac pe valoarea sportivă, eu aşa ştiu. Şi mai ştiu că motivarea şi sancţionarea sunt factori de progres, dacă vrei performanţă!

Or, lucrurile astea nu s-au întâmplat. S-au întâmplat altele: şedinţe cu echipa la care antrenorul nu era anunţat să participe, refuzul de a aduce jucătoarele promise, pentru a creşte nivelul valoric al lotului, refuzul de a face măcar un cantonament!

- JPh: Asta cu refuzul de a face un cantonament ce înseamnă?

- DM: CSM Ploieşti a fost singura echipă din Liga Naţională care nu a făcut un cantonament. Nu poţi face performanţă fără aceste lucruri. Ştiţi ce mi s-a răspuns, când am solicitat cantonament? Am fost întrebat de ce e nevoie ca echipa să facă un cantonament? Doar unul care nu ştie ce înseamnă performanţa sportivă poate să întrebe aşa ceva!

- Jph: Mai degrabă unul care nu are legătură cu sportul, dacă îmi permiteţi!

- DM: Dumneavoastră aţi spus-o, dar subscriu!

- JPh: Ca un antrenor care are în palmares un titlu de vicecampion mondial, cu naţionala României, nu aţi încercat să explicaţi lucrurile astea, să le puneţi la punct?

- DM: Evident că am încercat! Dar domnul primar nu a avut timp să mai discute cu mine, agenda unui edil fiind foarte încărcată.

- Jph: După ce aţi plecat de la CSM Ploieşti, aţi urmărit ce a făcut echipa?

- DM: Am urmărit, de la distanţă, şi m-am bucurat pentru fete că au reuşit să îşi îndeplinească obiectivul. Şi pentru Mircea (nr- Anton), el fiind omul cu care am avut o relaţie foarte bună, o adevărată colaborare. Unel dintre jucătoare chiar m-au sunat după turneul de la Sibiu şi mi-au mulţumit. Unele, nu toate, vă daţi seama! Mai e un aspect foarte trist legat de echipa asta! De fiecare dată am jucat acasă ca şi când eram în deplasare. Veneau echipele oaspete cu galerie, iar pe noi nu ne susţinea nimeni. Un dezinteres incredibil în jurul acestei echipe care reprezintă, totuşi, Ploieştiul.

- Jph: Domnule Muşi, după experienţa pe care aţi avut-o la CSM, credeţi că se poate face performanţă la Ploieşti?

- DM: Cu siguranţă, din punct de vedere material sunt întrunite toate condiţiile. Dar oamenii nu sunt cei mai potriviţi pentru aşa ceva. Şi în special unul!

- Jph: Domnule Muşi, vă mulţumesc pentru amabilitate şi îmi cer scuze în numele ploieştenilor care iubesc performanţa pentru ceea ce aţi păţit la Ploieşti.

- DM: Să ştiţi că am spus toate aceste lucruri nu pentru a mă scuza. Pentru mine a fost o nereuşită, e clar, ceea ce am trăit la Ploieşti. Dar, oamenii trebuie să ştie că lucrurile nu sunt în regulă. Şi trebuie îndreptate dacă se vrea performanţă!