Pentru orice pasiune, în viaţa asta aşa cum o cunoaşte fiecare dintre noi, trebuie să existe un declic. Este valabil şi atunci când vorbim despre iubirea pentru o echipă sau alta. Fiecare persoană care iubeşte Petrolul are motivele ei să facă asta. Este un sentiment care nu poate fi impus, ci se dobândeşte. Nu-ţi poate spune nimeni să iubeşti o echipă sau alta şi tu să te conformezi. Trebuie să ai un potenţial nelimitat de penibil să poţi face asta.

Or, dobândirea asta despre care aminteam trebuie să fie baza într-o relaţie suporter-club. Iubim Petrolul graţie a ceea ce suntem, a ceea ce am vrea să devenim şi graţie dorinţei de a demonstra că mai există germeni de echitate în lume. Iubim Petrolul pentru că este una dintre campioanele, pe bune, ale României. Iubim Petrolul pentru că l-a inventat pe Ilie Oană, singurul antrenor din fotbalul românesc născut în SUA, dar care a cunoscut succesul fiind găzar, iubim Petrolul pentru că Dridea, Badea şi Moldoveanu au jucat la acest club, iubim Petrolul pentru Tabarcea, pentru Mocanu şi pentru alţii, iubim Petrolul pentru că a câştigat Cupa României de trei ori, dar şi pentru că ne-a purtat prin fotbalul mic de mai multe ori. Şi mai iubim Petrolul pentru că are suporteri aparte, vulcanici, inventivi, capabili să impună ritmul din tribună şi să transmită forţă din laringe.

Dar, peste toate, iubim Petrolul pentru că ne reprezintă. Este prelungirea în plan sportiv a răzvrătirii interioare pe care mulţi o resimţim. Iubim Petrolul pentru că dat peste nas echipelor bucureştene, de multe ori, şi pentru că poate face asta în continuare. Iubim Petrolul pentru ideea de Petrolul şi pentru provocarea pe care o reprezintă. Nu ne plac lucrurile comode, nu ne plac turmele de oi, haitele de câini şi fâlfâitul unor aripi de ciori. Ne place să avem ceva al nostru, care să curgă prin conducte şi prin vene. Ploieştenii iubesc Petrolul pentru că pot. Iar aceia care nu pot, mimează iubirea pentru steaua, dinamo, rapid sau alte substantive comune. În Prahova, cât vor fi lumea şi pământul, Petrolul va avea majusculă la începutul cuvântului!