Duminică, 16 iunie, la Televiziunea Română ia startul cea mai importantă competiţie pentru viitorul fotbalului românesc: Campionatul European de Fotbal U21, la care tricolorii mici revin, după o pauză de peste 20 de ani.

„Toate echipele trebuie să se teamă de noi”, declară antrenorul Mirel Rădoi, care mizează pe o omogenitate extraordinară, o determinare fantastică şi o atmosferă impecabilă în lotul României. Selecţionerul ştie că unitatea grupului este primordială la un asemenea turneu. Orice rezultat este posibil, surprizele fiind mereu prezente la acest nivel. Naţionala are un avantaj important însă, cel legat de suporteri. Mii de români din Italia vor veni la meciuri şi vor asigura o susţinere greu de egalat. „Pentru voi, pentru România, pentru suporteri, luptaţi! Acum e momentul vostru, aţi demonstrat în momente grele că sunteţi un grup, fiţi la fel şi acum!”, e mesajul lui Florentin Petre, component al echipei care a jucat în 1998 la Campionatul European U21.

Ce echipe joacă la CE U21?

12 echipe, împărţite în trei grupe, participă la ediţia din acest an a Campionatului European de Fotbal U21. România a fost repartizată în grupa C, cu meciuri la Serravalle şi Cesena, în compania Angliei, Franţei şi Croaţiei. În grupa A vor juca Italia, Spania, Polonia şi Belgia, la Bologna şi la Reggio Emila. În grupa B sunt Germania, Danemarca, Serbia şi Austria, iar oraşele gazdă sunt Udine şi Trieste.

Cum se desfăşoară Campionatul European de Fotbal U21

Se va juca în sistemul fiecare cu fiecare în grupă, iar câştigătoarele grupelor, alături de echipa cel mai bine clasată de pe locurile 2, vor promova în semifinale şi se vor califica la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020. În cazul în care Anglia va fi printre semifinaliste, se va juca un baraj pentru accederea la JO între celelalte ocupante ale poziţiilor secunde.