Meciul va începe la 19:55, ora României, odată cu alte partide programate pentru 9 decembrie, anunţă UEFA pe site-ul dedicat competiţiei Champions League.

 

Recep Erdogan, preşedintele Turciei, a scris pe Twitter: ”Condamn ferm incidentul în care a fost implicat Pierre Webo, care ne reprezintă, prin echipa Başakşehir. Cred că măsurile necesare vor fi luate de UEFA. Ne pronunţăm necondiţionat împotriva rasismului şi discriminării în sport şi în toate aspectele vieţii”.

 

Mehmet Kasapoglu, ministrul turc al Sportului, a condamnat şi el incidentul: ”Rasismul este o crimă împotriva umanităţii. Suntem alături de echipa noastră!” În mesajul său, a inclus şi sloganurile UEFA: ”#Respect #Nu rasismului”.

 

Partida dintre PSG (Franţa) şi Istanbul Başakşehir (Turcia) a început la ora 22 (ora României) cu o brigadă română de arbitraj din care făceau parte Ovidiu Haţegan (la centru) şi Sebastian Colţescu (arbitru de rezervă – al patrulea oficial), care se afla la marginea terenului.

 

Meciul a fost  întrerupt după circa un sfert de oră, când Colţescu i-a cerut lui Haţegan să-l sancţioneze pe antrenorul camerunez Pierre Webo de la Başakşehir. Numai că românul l-a identificat folosind, în română, cuvântul ”negru”. Însă cuvântul are conotaţii rasiale în limba engleză şi franceză.

 

Colţescu a fost tras la răspundere de fotbalistul senegalez Demba Ba, care l-a întrebat: ”De ce spui <<Bărbatul acesta negru>>. Nu spui niciodată <<Bărbatul acesta alb>> ca să identifici pe cineva. De ce ai spune <<bărbatul acesta negru>>?” În apărarea sa, românul ar fi încercat să explice că în română, ”negru” nu este peiorativ. În semn de protest, jucătorii turci au părăsit terenul şi au fost urmaţi de cei francezi.

 

Echipa turcă a refuzat să reia meciul dacă Sebastian Colţescu nu va fi exclus complet din brigada de arbitraj, şi nu înlocuit de un coleg din cabina de arbitraj video (VAR), aşa cum se stabilise la câteva zeci de minute după incident.

 

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro