După ce a ”îngheţat” actuala ediţie a Ligii 3 şi a stabilit modul în care se promovează, Federaţia Române de Fotbal a organizat, astăzi, 13 mai, de la ora 16:30, o nouă videoconferinţă cu echipele din Liga 2 pentru a prezenta noile propuneri şi a supune la vot modul în care se încheie sezonul, scrie liga2.prosport.ro

Cluburilor le-a fost prezentate trei scenarii, iar în urma votului s-a decis să se meargă pe cel de-al treilea, adică play-off cu înjumătăţirea punctele pentru primele şase clasate din acest moment şi cinci jocuri e fiecare, cât şi să nu reprogradeze nimeni şi aceste echipe să intre în vacanţă până la următorul sezon, până atunci având misiunea de a supravieţui.

FRF a propus cluburilor din Liga 2 trei scenarii pentru încheierea acestui sezon, ediţia 2019/2020, în condiţiile în care protocolul autorităţilor de reluarea a antrenamentelor nu a fost îmbunătăţit.

  • Primul a fost de disputare a tuturor celor 14 etape rămase din acest retur.
  • Al doilea a fost cu play-off între primele şase echipe (care şi-au şi depus dosarul de licenţiere pentru Liga 1) şi play-out în două grupe de câte şase echipe. Ultimele două clasate în cele două serii urmau să retrogradeze în Liga 3, iar formaţiile de pe locul 5 ar fi jucat un meci de baraj pentru menţinerea în Liga 2.
  • Cel de-al treilea a fost cu play-off între primele şase echipe (care şi-au şi depus dosarul de licenţiere pentru Liga 1) şi ”îngheţare” a sezonului pentru restul cluburilor din Liga 2, fără a mai retrograda nimeni.

După prezentarea acestora, scenariile au fost supuse la vot, iar majoritatea a decis. Dunărea Călăraşi a votat pentru scenariul 1, UTA şi Metaloglobus s-au abţinut, iar celelalte 15 cluburi au votat pentru scenariu 3. Nimeni nu a fost de acord cu scenariul 2, care ar fi adus un număr egal de meciuri pentru toate echipele.

Scenariul 3, câştigător cu 15 voturi din 18. Se joacă play-off în 6, cu înjumătăţirea punctelor, iar restul echipelor iau vacanţă şi nu retrogradează

Astfel, acest sezon de Liga 2, din care s-au disputat 24 de etape dintr-un total de 38, până la suspendarea sa din cauza pandemiei de , se va încheia prin scenariul 3, votat de majoritatea cluburilor. Acesta urmează să fie aprobat, cel mai probabil ca şi în cazul Ligii 3, într-o viitoare şedinţă a Comitetului de Urgenţă al FRF.

  • UTA Arad, CS Mioveni, Turris Oltul Turnu Măgurele, Campionii FC Argeş, Petrolul Ploieşti şi Rapid vor merge în play-off şi se vor lupta pentru primele două locuri direct promovabile şi locul de baraj de promovare.
  • Fiecare echipă va avea cinci meciuri, câte unul cu fiecare adversară din play-off. Primele două clasate, adică UTA şi CS Mioveni, vor avea şi avantajul de a juca trei jocuri pe teren propriu şi două în deplasare. Celelalte patru echipe vor disputa două jocuri acasă şi trei în deplasare. Determinarea ordinii jocurilor se va face prin tragere la sorţi.
  • Pe 4 iulie ar trebui să înceapă play-off-ul cu primul meci, iar antrenamentele din data când vrea fiecare echipă, începând de la 15 mai. Celelalte etape vor avea loc în datele de 11 iunie, 18 iunie, 25 iunie şi 1 august. Barajul pentru promovarea în Liga 1 e programat pe 5 august.

      ◊ Celelalte echipe, Metaloglobus Bucureşti, SCM Gloria Buzău, Farul Constanţa, Viitorul Pandurii Târgu Jiu, ASU Politehnica Timişoara, Dunărea Călăraşi, Ripensia Timişoara, Universitatea Cluj, CSM Reşiţa, Concordia Chiajna, FK Csikszereda şi Pandurii Târgu Jiu, vor rămâne în Liga 2 şi în sezonul următor.

Interesant este că echipa Metaloglobus Bucureşti, clasată pe locul 7, la egalitate cu Rapid, aflată la două puncte de al doilea loc direct promovabil, nu şi-a depus dosarul pentru obţinerea licenţei de Liga 1. La votare scenariului s-a abţinut.

Totodată, FRF a anunţat că numărul echipelor care vor participa în noul sezon de Liga 2 s-ar putea mări în cazul în care nu vor exista retrageri din competiţie ale echipelor care ar trebui să ia startul. Momentan ar fi 23 de echipe care ar trebui să participe în noua ediţie (16 sau 15 din Liga 2, 2 sau 3 din Liga 1 şi 5 din Liga 3).