Bianca Andreescu este campioana US Open 2019, la 19 ani! Pentru prima dată în istoria turneului american, titlul merge la o debutantă pe tabloul principal

Bianca Andreescu - Serena Williams, 6-3, 7-5, după o oră şi 39 de minute, în finala feminină la US Open 2019.

Bianca Andreescu a câştigat US Open-ul la prima sa prezenţă pe tabloul principal. Jucătoarea canadiană de origine română a avut o evoluţie extrem de echilibrată, reuşind în primă fază să profite la maximum de un start ratat al Serenei Williams şi de un adevărat colaps al serviciului acesteia, apoi să contreze prompt şi să pună capac peste o revenire furtunoasă a sportivei aflate în căutarea celui de-al 24-lea titlu de Mare Şlem al carierei, o revenire ce reuşise să arunce într-o hărmălaie totală Arthur Ashe Stadium, cea mai mare arenă de tenis a lumii.

În prima oră de joc, concluzia a fost clară: Serena Williams şi-a ratat finala, târâindu-se pe întreaga durată a meciului cu doar 44% frecvenţă la prima minge. Americanca a pierdut pe lansare chiar primul game al partidei, cu cinci greşeli neforţate. Mai sugestiv pentru starea Serenei: în primul şi ultimul game al primului set, apoi în game-ul doi al manşei secunde a comis de fiecare dată dublă greşeală la minge de break.în tot acest timp, Bianca Andreescu a jucat extrem de curat şi îngrijit, chiar dacă, desigur, nu a egalat evoluţia Simonei Halep de la Wimbledon cu doar 3 greşeli neforţate în întreaga finală. Bianca a trimis cât de tare a trebuit, unde a trebuit şi când a trebuit, luând notă maximă şi la "contabilitate".

Mai departe, tânăra sportivă din Canada a arătat maturitate cu mult peste cei 19 ani din buletin, absorbind un adevărat şoc în setul doi. Bianca a servit la 5-1 pentru victorie, la câteva momente după ce Serena Williams îşi întreba loja - de ce nu pot să pun primul serviciu în teren? Culmea, revenirea marii campioane a tenisului feminin a pornit de la un punct care descria perfect dezastrul şi degringolada din jocul americancei, Serena oprindu-se, invocând un out inexistent al Biancăi, realizându-şi imediat greşeala şi încremenind cu mâinile întinse în aer. Apăsată de ratarea unei mingi de meci, Bianca Andreescu s-a văzut egalată la 5. S-a regrupat, a fost mai atentă la a pune primul serviciu în teren şi, cu calm, a văzut linia de finiş, expediind un retur decisiv la a treia minge de meci avută, încheindu-şi evoluţia pe plus, cu 19 lovituri câştigătoare şi doar 17 greşeli neforţate, în timp ce raportul Serenei a fost de 33 la 33 winners / unforced errors.

Bianca Andreescu va urca, de luni, pe locul 5 în clasamentul mondial, rămânând neînvinsă în partidele contra sportivelor din Top 10 mondial (a 8-a victorie din 8 meciuri), dar şi fără înfrângere pe teren începând cu data de 2 martie (contabilizând doar meciurile duse la capăt, fără abandonuri).

De partea cealală, Serena Williams a pierdut a patra finală consecutiv în Grand Slam-uri în minimum de seturi, la o a patra adversară diferită.