Ploieştiul va găzdui, din nou, în perioada 12-14 octombrie, Campionatele Naţionale de Gimnastică Artistică.

Însă, până la startul competiţiilor, Federaţia Română de Gimnastică lansează, tot la Ploieşti, un program-pilot care-şi propune promovarea acestui sport în rândul copiilor şi creşterea ariei de selecţie pentru cluburile de profil.

Astfel, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader şi de viceprimarul Ploieştiului, Cristian Ganea, preşedintele FRG, fosta campioană Andreea Răducanu, a explicat în ce constă acest proiect, cu ocazia unei conferinţe de presă organizate vineri, în Palatul Administrativ din Ploieşti.

Proiectul se numeşte “Hai cu noi în ţara campionilor!”, a fost creionat din 2017, în acest an a adus câteva tabere de profil, iar acum va fi prima dată când se va organiza o selecţie locală. Scopul final, desigur, este acela de promovare a acestui sport în rândul copiilor, de identificare a micuţilor talentaţi şi de şlefuire a acestui potenţial, această campanie urmărind creşterea sferei de selecţie pentru cluburile de gimnastică şi, de aici mai departe, creşterea direct proporţională a ariei de selecţie pentru loturile naţionale.

Concret, sâmbătă, de la ora 11.00, la Sala Sporturilor “Olimpia” din Ploieşti, copiii cu vârste între 4 şi 7 ani sunt aşteptaţi, alături de părinţi, bunici sau prieteni, să ia contact cu acest fenomen şi să îşi arate abilităţile. Pe lângă asta, au şi ocazia să întâlnească unele dintre cele mai mari personalităţi ale acestui sport.

“Ne-am întors dintr-un motiv sincer, acela că am găsit o foarte mare deschidere şi mult sprijin aici. Lucrurile la campionatul naţional de anul trecut s-au desfăşurat extrem de bine, cu sportivii noştri având o verificare foarte importantă înaintea Campionatelor Mondiale de la Montreal. În afară de acest lucru, dorinţa noastră, a Federaţiei Române de Gimnastică, este aceea de a da o mână de ajutor şi cluburilor, pentru că, deşi ele nu sunt în subordinea Federaţiei, noi beneficiem de munca pe care antrenorii şi sportivii o pretează la cluburile de care aparţin, aşa că ne-am gândit ce am putea face pentru ei. Aşa că am dezvoltat acest program care se numeşte «Hai cu noi în ţara campionilor!», lansat anul trecut ca idee şi concept, din acest an am început cu nişte tabere, iar la Ploieşti, acum, este prima ediţie în care, concret, vom vedea care sunt copiii talentaţi care doresc să facă gimnastică, astfel încât, făcând această activare, dăm o mână de ajutor cluburilor”, a mărturisit Andreea Răducanu.

“Copiii talentaţi care îşi doresc să facă gimnastică ritmică sau gimnastică artistică – pentru că sunt disponibile ambele segmente – vor beneficia de susţinere din partea noastră, a tuturor celor prezenţi aici, inclusiv a autorităţilor locale. Cred că lucrul pe care părinţii trebuie să îl înţeleagă este că nu toţi copiii vor ajunge să practice gimnastică la un nivel extrem de înalt, însă ea este baza cea mai bună pentru orice sport pe care vor dori să îl practice ulterior”, a mai afirmat preşedintele FRG.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader, a lăudat această iniţiativă şi, totodată, a amintit că selecţia din această săptămână reprezintă o avanpremieră pentru Campionatele Naţionale, care vor avea loc săptămâna viitoare tot la Sala Sporturilor “Olimpia”, cu sprijinul Clubului Sportiv Municipal Ploieşti.

“Anul trecut a fost şi pentru noi un test şi eu cred că l-am trecut cu brio. Anul acesta sper ca lucrurile să se desfăşoare şi mai bine. Încercăm să păstrăm tradiţia în Ploieşti, în Prahova, în ceea ce priveşte gimnastica”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Bogdan Toader.