Pentru că sistemul competiţional prevede practic încă un campionat – al supravieţuirii în cazul Petrolului – situaţia echipei ploieştene nu este chiar disperată. Nu încă.

Şi totuşi, ideea de a ne descurca acum cum putem pentru a lăsa (aproape) totul pe seama playout-ului poate fi fatală.

Sistemul prevede ca, la finalul campionatului regulat, punctele adunate să fie înjumătăţite. Dacă Petrolul ar aduna – să zicem – un număr de puncte impar, rotunjirea se face în sus. La 29 de puncte, de exemplu, lupii ar intra în playout cu 15.

Este şi acesta un avantaj de care beneficiază toată lumea.

Operaţia asta de împărţire la doi apropie echipele şi relansează lupta. Însă, fără un bagaj consistent de puncte, e ca şi cum fotbaliştii Petrolului ar pleca la drum de iarnă în pantaloni scurţi!

Bătaia mare trebuie să fie pe punctele din această toamnă, iar playout-ul, linia dreaptă pe care lupii să se distanţeze de ultimele trei locuri.

Altfel, va fi greu, foarte greu să vii din urmă. Trebuie să înţelegem că Botoşani, Chiajna şi chiar FC Voluntari îşi fac planurile lor. Mai ales că avem lecţia campionatului trecut în care Gaz Metan Mediaş şi FC Braşov au retrogradat împreună. Iar de salvat, s-a salvat Chiajna, care a câştigat în faţa Petrolului.  

 

Regulamentul sezonului 2015-2016:

Sezonul regulat

26 de etape, fiecare echipă va juca împotriva celorlalte de două ori (acasă şi deplasare)

La finalul sezonului regulat, primele 6 echipe se vor califica în play-off, iar echipele de pe locurile 7-14 în play-out

Play-off şi play-out

Punctele obţinute după sezonul regulat vor fi înjumătăţite şi rotunjite în plus

Golurile marcate şi primite vor fi şterse, echipele pleacă cu golaveraj 0

Echipele din play-off vor disputa 10 etape, fiecare echipă va juca împotriva celorlalte de două ori (acasă şi deplasare)

Echipele din play-out vor disputa 14 etape, fiecare echipă va juca împotriva celorlalte de două ori (acasă şi deplasare)

Ultimele două clasate din play-out (locurile 13 şi 14) vor retrograda direct în Liga a II-a

Echipele din play-out de pe locurile 12, 13 şi 14 sunt obligate să acumuleze cel puţin 15 puncte, altfel vor suferi depunctări în sezonul următor Cine nu atinge acest barem minim va porni cu penalizare în viitoarea ediţie de campionat, indiferent în ce ligă va juca.

Din Liga 1 vor retrograda direct echipele de pe locurile 13 şi 14. Formaţia de pe locul 12 va juca un meci de baraj cu învingătoarea unui alt baraj care se va da între ocupantele locului doi din cele două serii de Liga 2.