Spuneam, în deschiderea interviului cu managerul sportiv al Petrolului Mihai Joiţa, că ideea aducerii unui impresar cunoscut într-o funcţie oficială nu e deloc rea, din moment ce acesta este garantul campaniei de achiziţii.

Cel mai apropiat colaborator al său va fi Tibor Selymes. Cei doi sunt prieteni de multă vreme, au colaborat şi la echipele antrenate anterior de Selymes. Şi din acest punct de vedere lucrurile stau bine. Sunt multe cazurile în care, din cauza fricţiunilor între diverşi conducători, echipa a avut de suferit.

Petrolul se află într-o situaţie grea, dar Joiţa şi Selymes nu trebuie percepuţi ca nişte salvatori ai clubului. Nici nu au pretenţia aceasta. Vor să înceapă să muncească, să asigure un parcurs decent echipei din punct de vedere sportiv şi să producă fotbalişti din care unii să fie vânduţi pentru a acoperi datoriile şi a contribui la revenirea clubului pe profit. Ne place sau nu, până când clubul nu va fi preluat de un investitor bogat, vânzarea de jucători trebuie să fie o sursă de venit importantă.

Desigur, ca să vinzi bine, trebuie să ai rezultate. Selymes e gata să se pună pe treabă, însă solicită un pic de răbdare din partea suporterilor. Ştie că fanii lupilor şi-ar fi dorit un antrenor cu o anvergură mai mare. Este clar că îl deranjează anumite comentarii şi de aceea, în timpul interviului, a făcut dese referiri la problemele cu care s-a confruntat la echipele pe care le-a pregătit. N-a avut însă niciuna cu atâta istorie ca Petrolul şi cu atâţia suporteri. Nici nu a avut la dispoziţie un lot de valoarea celui de care au dispus Contra şi Lucescu la Petrolul, Rednic, la grupările pe care le-a antrenat. Sau, mai nou, Mirel Rădoi, antrenor la FCSB, fără licenţă PRO şi Bacalaureat!

Sunt probleme şi la Petrolul de acum, dar nu la fel de mari ca la Galaţi, după cum spune chiar Selymes. Funcţia de antrenor principal la Petrolul reprezintă, chiar şi în condiţiile ştiute, o oportunitate, o şansă de (re)lansare pentru Selymes. La fel este şi funcţia de manager sportiv pentru Joiţa.

Reporter: Domnule Selymes, Petrolul anunţă schimbări importante. Vor pleca foarte mulţi jucători, vor veni alţii. Cum staţi cu campania de achiziţii?

Tibor Selymes: În acest moment, sunt 15 jucători cu care discutăm şi care sunt aproape de a veni. Încercăm să aducem jucători buni din punct de vedere al raportului calitate-preţ. Sunt jucători valoroşi, dar asta nu însemnă că avem deja o echipă. Sunt mulţi fotbalişti noi, iar timpul de acomodare este foarte scurt.

R: Care este obiectivul Petrolului pentru sezonul viitor?

TS: Vorbim despre locurile 1-6, în principiu. Foarte important este însă să prindem playoff-ul.

R: Este o soluţie bună acest sistem pe care îl propune Liga I?

TS: Cred că, pentru România, era mai bun sistemul cu 18 echipe. Anul acesta va fi unul de încercare. Dacă nu merge, probabil se va reveni la vechiul sistem. Este adevărat că este posibil să craescă un pic şi calitatea jocurilor. Alta este însă marea problemă a fotbalului românesc: dispariţia de pe prima scenă a unor echipe de tradiţie. Trebuie să existe o soluţie pentru a le îmbunătăţi situaţia financiară.

R:  Cu aceşti jucători pe care vrea să-i transfere, gen Mengolo, Hamroun, Sissoko, poate Petrolul să-şi îndeplinească obiectivele?

TS: Am lucrat mult cu Mihai Joiţa şi ştiu ce jucători a adus în România. Au venit aici, la Petrolul, la Astra., la Cluj şi au plecat afară cu o cotă mult mai mare. Un exemplu îl ştiţi foarte bine, este Hamza Younes. Altul este Boudjemaa. Lumea trebuie să aibă un pic de răbdare cu noi, pentru că rezultatele vor veni.

R: Vor trebui să vină repede. Petrolul pleacă cu o penalizare de 6 puncte în sezonul viitor.

TS: S-a depus memoriu la TAS şi înţeleg că sunt şanse mari să câştigăm. Este clar că toată lumea îşi doreşte rezultate şi noi ne dorim cel mai mult. La Galaţi a trebuit să fac o echipă cu bani foarte puţini...

R: Mai puţini ca aici?

TS: Mult mai puţini ca aici. La Săgeata am început cu 7 jucători şi două mingi. La Astra am avut 10 meciuri fără înfrângere, Am stat un an. Făcând o glumă, vă spun că este o performanţă să fii antrenor la Astra un an. Dar nu asta este important, ci faptul că am venit să muncesc aici şi să avem rezultatele pe care le aşteptăm cu toţii.

R: Este Petrolul cel mai puternic brand la care aţi activat? Este o provocare pentru dvs?

TS: Da, este. Petrolul este un brand în fotbalul românesc şi are nişte suporteri senzaţionali. Am văzut cum Dinamo conducea cu 3-0 şi ei tot cântau. Publicul poate să te ajute enorm. Îmi doresc ca fanii să fie alături de acest proiect. Avem nevoie de ei! Petrolul este un teren foarte fertil pentru performanţă, cu un stadion aşa de frumos şi cu suporteri adevăraţi. Una e ca un fotbalist să joace cu tribunele goale, şi alta e să simtă sprijinul unui stadion plin.

R: Cum stau jucătorii noi din punct de vedere fizic?

TS: Este un aspect foarte important! Contează enorm când jucătorii care vin n-au mai evoluat de câteva luni. Cei pe care îi aducem au jucat toţi până la finalul campionatului.

R: Câţi vin la reunire?

TS: La reunire vom avea lotul în proporţie de 90 la sută. Trebuie să începem pregătirea cu toţi, pentru că, aşa cum spuneam, timpul este foarte scurt.

R: Cantonamentul în Austria?

TS: Da. Se pleacă pe data de 21 (iunie-n.r.) şi ne întoarcem pe 4. După aia mai sunt 9 zile până la începerea campionatului.

R: Câte meciuri amicale?

TS: Vom juca cinci sau şase jocuri de pregătire. Printre adversare se numără Hajduk Split şi Dinamo Zagreb. Înainte de a pleca îăn cantonament vreau să joc un amical în zonă. Pe data de 19, într-o locaţie din apropierea Ploieştiului, cu un adversar care urmează să fie stabilit.

Toate echipele cu care vom juca în Austria sunt din prima ligă. Este foarte important să ştim unde suntem.

R: Ce sistem de joc va aborba Petrolul?

TS: În principiu, vom pregăti un 4-2-3-1. Şi, ca variantă, 4-3-3.

R : În returul campionatului trecut, jucătorilor li s-a reproşat atitudinea.

TS: Din acest punct de vedere, suporterii nu au de ce să îşi facă griji. Jucătorii vor intra pe teren să dea totul şi vor alerga pentru fiecare minge. Asta pot să vă promit!