Nu am vrut să intru în acest tam-tam legat de evacuarea suporterilor din peluza Latină, aşa cum este ea cunoscută, la meciul dintre Petrolul şi Ceahlăul. Asta pentru că am considerat, de la bun început, că decizia suporterilor din facţiunile United şi Knot de a se muta de la peluza I are substratul ei, pe care eu nu-l cunosc. Şi nici nimeni altcineva, în afara suporterilor petrolişti, din orice peluză ar fi ei. Acum, însă, când constat oarecum cu surprindere că se perpetuează o stare de tensiune inutilă, mi se pare just să atrag atenţia că nu este în regulă. Să le luăm pe rând.

Gruparea de Jandarmi Mobilă „Matei Basarab” Ploieşti a trimis, ieri, o adresă clubului FC Petrolul în care se insinuează faptul că, dacă vor veni la stadion, la peluza Latină, cu steaguri de mari dimensiuni, care să obtureze vizibilitatea celorlalţi spectatori din peluză, suporterii din facşiunile amintite vor fi evacuaţi din nou: “Pentru înlăturarea riscurilor şi vulnerabilităţilor pe timpul desfăşurării meciurilor de fotbal pe teren propriu, în calitate de organizator de jocuri şi competiţii sportive, interzicerea spectatorilor în cadrul Peluzei II cu steaguri de dimensiuni mari, deoarece introducerea acestora şi folosirea de către grupurile de suporteri conduce la obturarea vizibilităţii celorlalţi spectatori, fapt ce duce la apariţia unor incidente nedorite”, se arată în adresa respectivă. Greşit, pentru că, dacă asta era cu adevărat o problem, ea trebuia rezolvată înainte de începerea sezonului, nu după trei meciuri jucate acasă, când şi-au dat unii seama că nu văd.

Apoi, clubul Petrolul nu a reacţionat ferm, ci a postat o invitaţie seacă, la dialog: “FC Petrolul Ploieşti îi invită pe reprezentanţii grupurilor de suporteri la discuţii pentru identificarea soluţiilor optime astfel încât situaţiile neplăcute de genul celor petrecute la ultimul meci de pe teren propriu să nu se mai repete”. Greşit, din nou. Dacă FC Petrolul vroia să rezolve elegant acest litigiu, ca să-i spunem aşa, nu apela la o metodă care să aţâţe şi mai mult spiritele. Dan Capră, din postura de „numărul 1” la club, putea să găsească altă formă de dialog, decât să-i invite pe suporteri la o discuţie, abia după ce l-a tras Jandarmeria de mână. Ca să nu mai spun că, de la bun început, se ştia că fanii vor sta la peluza a II-a, dar clubul nu a luat nicio decizie prin care să arate că s-ar fi gândit că ceilalţi spectatori sunt deranjaţi de galerie. Sigur, ceilalţi petrolişti adevăraţi care stau la peluza cu pricina şi au abonamente trebuie să vadă meciul, dar, să fim serioşi, cred că ştiu şi ei că se află pe stadion, nu la teatru. Iar la stadion se mai flutură şi steaguri, ca să zic aşa. În fine, dacă tot se gândeşte lumea atât de mult la ceilalţi oameni din peluza a II-a, mă întreb de ce nu s-ar gândi şi la băieţii din facţiunile astea, care dau şi ei bani pe bilete şi pe abonamente, ba mai merg şi în deplasări, pe banii lor, aşa, ca bonus. Hai să vedem bârna din ochiul nostru, înainte de a vedea paiul din ochiul altuia. Aşa e corect, nu?

Replica fanilor evacuaţi la meciul cu Ceahlăul nu a întârziat, ea fiind exprimată printr-un comunicat, pe care-l prezentăm mai jos. Şi, ca să respectăm adevărul, punctul lor de vedere este cam greu de combătut cu argumente logice:

“In data de 26 August 2013 consideram ca inca traim intr-o tara libera , in care ne putem exercita libertatile dobandite de acest popor in urma cu 24 de ani.Consideram ca organele abilitate ar trebui mai degraba sa-si faca treaba , sa-si puna in aplicare atributiile de protectori ai legii decat sa reprime din fasa orice actiune care in opinia lor poate genera dezordine.Daca la meciul mentionat in comunicatul Jandarmeriei se luau masurile de rigoare impotriva agitatorilor si celor ce aveau o atitudine neadecvata nici pe strada daramite pe un stadion , atunci s-ar fi evitat o situatie neplacuta in care au fost victime niste posesori de abonamente si suporteri fideli ai echipei.Jandarmeria dispune de suficiente cadre si are la dispozitie un vast sistem de monitorizare prin care puteau identifica scanteia conflictului si se puteau lua masurile corecte.Cum si pe viitor , in locul unui comunicat in care se spala pe maini , isi pot mai simplu doar face treaba corect si conform legilor.Mentionam ca am analizat Legea 4/2008 si Legea 10/2012 si nu am putut gasi un paragraf care sa incrimineze fluturatul unui steag pe stadion si nici o reglementare clara a dimensiunilor. Iar cel mai important lucru , nu gasim nicaieri mentionat , insinuat sau notat ca pe un stadion de fotbal trebuie sa stai jos sau in picioare.
In ceea ce priveste conducerea clubului nostru , consideram ca daca aveau vreo problema referitoare la prezenta noastra in P2 puteau sa ne contacteze mult mai elegant, in mod direct nu printr-o invitatie aruncata neserios pe siteul oficial.Nu dorim sa colaboram in sensul romanesc al cuvantului ci doar sa avem o relatie normala dar consideram ca timpul unei relatii normale se indreapta spre sfarsit atat timp cat suntem tratati superficial si cu ranchiuna.
Noi , grupurile UNITED , KNOT si restul fanilor independenti din Peluza 2 / Peluza Latina , vrem doar sa fim tratati corect , la fel ca orice alt petrolist prezent pe "Ilie Oana" si nu cerem decat sa fim lasati in pace”

La final, mă întreb doar cum ar arăta stadioanele de fotbal din lume, fără steagurile alea mari fluturate non-stop!