Echipa ceha FC Viktoria Plzeň, adversara Petrolului în turul III eliminator din Europa League, este una deosebit de puternică. Având la activ o Cupă a Cehiei (2009-2010) două titluri de campioană (2010-2011 şi 2012-2013) precum şi o Supercupă a Cehiei în anul 2010, Viktoria are o mare experienţă şi în fotbalul european de nivel înalt, mai ales în ultimii patru ani.

Clubul a câştigat liga naţională din Cehia pentru prima dată în 2011, câştigând dreptul de participare în faza grupelor UEFA Champions League 2011-12. Aflată într-o grupă cu AC Milan, FC Barcelona şi BATE Borisov, cehii au reuşit să realizeze cinci puncte, clasându-se pe locul trei în grupă şi calificându-se în primăvara europeană în UEFA Europa League.

Al doilea titlu de campion în liga naţională a Cehiei a fost obţinut în sezonul 2012-13, echipa participând din nou în faza grupelor UEFA Champions League (în grupa cu Manchester City, Bayern Munchen şi CSKA Moscova) de unde s-a calificat în primăvara europeană în Europa League, fiind eliminată în optimi de formaţia franceză Lyon.

În sezonul 2013-2014, cehii s-au clasat pe locul 2 în Gambrinus Liga, calificându-se direct în turul III preliminar al Europa League unde va întâlni formaţia Petrolul Ploieşti.

Numele oficial al echipei este Football Club Viktoria Plzeň, suporterii „alintând-o“ şi ca Viktorka. Clubul este fondat în anul 1911, iar stadionul pe care joaca echipa este „Štruncovy Sady“, renovat complet acum trei ani, arena avand o capacitate de 11.722 locuri. Managerul echipei este Dušan Uhrin, Jr., cunoscut în România pentru „aventurile“ sale ca antrenor la Poli Timişoara şi CFR Cluj.

Având un lot format în covârşitoare majoritate din jucatori cehi şi slovaci, evaluat pe transfermarkt.de la 25 milioane de euro, Viktoria nu a început deloc bine această stagiune. Cu o săptămână în urma a fost învinsă la scor (3-0) de Sparta Praga în Supercupa Cehiei, forma actuala a echipei lui Uhrin nefiind una extrem de bună.

Deşi o echipă de top în Europa şi care trebuie respectată, Viktoria este o echipă de catre Petrolul poate trece în cele doua manşe care vor avea loc pe 31 iulie (la Ploieşti) şi 7 august (la Plzeň). Dubla confruntare va fi una cu adevărat interesantă, câştigătoarea calificându-se în playoff-ul Europa League. Şi cum Petrolul şi-a propus în acest an un parcurs european mai lung decât cel de anul trecut, fapt absolut realizabil, să credem ca VIKTORIA va aparţine PETROLULUI !