Noua formă a Statutului PNL în baza căruia se va alege noua conducere a partidului, cu ocazia Congresului din 27-28 iunie, se va discuta joi în comisia specială formată de liberali, elementul principal al modificărilor vizând suplimentarea numărului de membri ai Biroului Politic Naţional, informează Mediafax.
   
Comisia pentru noul Statut al PNL se va reuni joi, într-o primă şedinţă, după negocierile dintre liderii de filiale ale partidului asupra modului în care va fi aleasă noua conducere a PNL, au declarat surse liberale.
   
Astfel, în urma anunţului preşedintelui interimar al PNL, Klaus Iohannis, pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinţi vor avea loc alegeri uninominale, renunţându-se la sistemul de listă folosit în timpul mandatului lui Crin Antonescu.
   
De asemenea, Klaus Iohannis a renunţat la ideea ca secretarul general al PNL să fie ales în Congres, optându-se pentru ideea numirii acestuia de către Biroul Politic Naţional, la propunerea preşedintelui partidului.
   
Totodată, dacă în actuala formulă există 15 funcţii de vicepreşedinţi executivi, cu activităţi pe anumite domenii, dar şi alţi vicepreşedinţi asimilaţi funcţiilor de preşedinţi de consilii judeţene sau primari de mari municipii, în noua formă vor fi aleşi 31 de vicepreşedinţi, conform surselor citate.
   
Atribuţiile vicepreşedinţilor ar urma să fie stabilite, ulterior, în cadrul BPN.
   
Noul Statut ar urma să precizeze că liderii de filiale care nu deţin o funcţie de vicepreşedinte beneficiază automat de poziţia de membru de drept al Biroului Politic, au precizat sursele citate.
   
De asemenea, funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL s-ar desfiinţa, la propunerea lui Iohannis.