Social-democraţii au votat luni mult aşteptata remaniere a guvernului Dăncilă. Opt dintre miniştri sunt înlocuiţi, iar lista a fost deschisă de unul dintre cei mai duri contestatari ai lui Liviu Dragnea.

Este vorba despre Paul Stănescu. Pe de altă parte, 3 dintre demnitarii care se vor instala în Guvern au mai fost la Palatul Victoria, în perioada lui Sorin Grindeanu.

Lista remaniaţilor a fost decisă de Liviu Dragnea şi de apropiaţii acestuia în şedinţe informale care au avut loc duminică noaptea, dar şi luni dimineaţă. Liderii PSD au votat fără obiecţii demiterea lui Paul Stănescu, fost vicepremier şi ministru al Dezvoltării.

Iniţial, acesta a fost susţinut puternic de premierul Viorica Dăncilă.

Viorica Dăncilă: ”Înlocuitorul lui Stănescu, este Ilan Laufer, fost ministru în cabinetul Grindeanu.”

Acesta are 35 de ani şi s-a remarcat în spaţiul public în special prin apariţiile în revistele mondene. Laufer are o avere impresionantă -o casă în Corbenca şi două terenuri, 7 apartamente în Bucureşti, dintre care 3 închiriate, o limuzină, o motocicletă şi trei ceasuri de peste 10.000 de euro fiecare. Noul ministru este susţinut puternic de preşedintele PSD Neamţ, Ionel Arsene.

De la şefia Transporturilor pleacă Lucian Şova. În locul său se va instala Lia Olguţa Vasilescu. Portofoliul de la Muncă a ajuns astfel la un alt om de încredere al preşedintelui PSD, deputatul Mihai Budai.

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, n-a mai aşteptat remanierea şi şi-a anunţat demisia.

“Vreau să rămân la partid. Vin doi ani grei”, a spus Fifor.

În locul lui vine senatorul Gabriel Leş. Acesta a mai fost ministru al Apărării în 2017, timp de câteva luni, în timpul guvernării Grindeanu, când a fost remaniat pe motiv că nu comunica.

Şi noul ministru al Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, a mai fost ministru, dar la IMM-uri.

La Cultură, George Ivaşcu este schimbat cu senatorul Daniel Breaz, iar de la Economie pleacă Dănut Andruşcă şi vine Niculae Badalau. Acesta din urmă a fost iniţial alături de contestatarii lui Dragnea, după care a schimbat tabăra.

Declaraţiile premierului Viorica Dăncilă:

- La Transporturi - Lia Olguţa Vasilescu. Am văzut ca are capacitatea de a duce la bun sfârşit proiecte majore pentru România - legea salarizării, legea pensiilor. Această capacitate cred că o face pe doamna Lia Olguţa Vasilescu un candidat foarte bun pentru acest portofoliu

- Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale a ramas vacant. Am propus pentru acest minister pe Marius Budăi - este şeful comisiei pentru buget finanţe şi bănci, iar acest lcuru este dublat de experienţa pe care o are în domeniul social

- La Economie - Nicolae Bădălău. Este nevoie de o persoană cu autoritate pentu a accelera acitivitatea

- La Ministerul Comunicatiilor - Alexandru Petrescu. Este fost ministru în cadrul Ministerului pentru IMM-uri. Experienţa lui îl ajută sa dea un răspuns pozitiv în cadrul acestui minister

- Ministerul Culturii - prof univ Daniel Breaz. Cred că avem nevoie de rigurozitatea matematică a domnului profesor care să mişte lucrurile în mine

- Ministerul Tineretului şi Sportului - Bogdan Matei

- Ministerul Dezvoltării regionale şi Administraţiei Pubice avem revenirea unui fost ministru - Ilan Laufer

- Ministerul Apărării Naţionale. Mihai Fifor lasă un minister la cheie. Gabriel Leş a mai avut funcţia de ministrul al Apărării

Propunerile de remanieri vor fi transmise preşedintelui Klaus Iohannis, pentru ca şeful statului să semneze decretele în acest sens.