Silvio Berlusconi a mers, vineri dimineaţă, la centrul special de la Cesano Boscone, unde sunt trataţi bolnavii de Alzheimer, începându-şi astfel efectuarea muncii în folosul comunităţii, la care a fost condamnat în urma procesului Mediaset.

Pe 1 august anul trecut, Berlusconi a fost condamnat la patru ani de închisoare, pentru trei dintre aceştia beneficiind de o amnistie, şi ispăşeşte un an de muncă în interesul general.
AFP notează că pedeapsa primită de magnatul media este „una umilitoare şi simbolică pentru declinul politic al fostului premier”.

Această senzaţie a fost întărită de faptul că, odată ajuns la centrul de la Cesano Boscone, a coborât repede din maşină, fără să spună vreun cuvânt sutelor de jurnalişti prezenţi.

Berlusconi nu a scăpat totuşi de ironii, un sindicalist deghizat în clovn, care a reuşit să intre în incintă, în pofida unor măsuri de securitate importante, i-a strigat „Berlusconi la închisoare”, „Visul muncitorilor italieni este să-l vadă pe Berlusconi la San Vittore”, o închisoare din Milano.

Conducerea centrului a anunţat că fostul premier nu va avea parte de tratament preferenţial faţă de alţi voluntari şi a precizat că prezentarea sa bolnavilor, însoţit întotdeauna de specialişti, va avea loc „în mod gradual”.

Şeful pavilioanelor pentru îngrijiri din centru, Massimo Restelli, a afirmat că Berlusconi ar putea ajuta bolnavii la masă, chiar dacă „este un lucru foarte delicat, deoarece adesea este necesar să i se amintească pacientului că mănâncă”.

Pe de altă parte, adversarii politici ai lui Berlusconi sunt convinşi că acesta se va folosi de pedeapsa de la Institutul Sacra Famiglia de la Cesano Boscone în scopuri electorale, înaintea alegerilor europene, în care formaţiunea sa, Forza Italia, va încerca să păstreze un scor de peste 20%.