Vineri, la ora 00.00, a început oficial campania pentru alegerile europarlamentare. Pe parcursul celor 30 de zile, 14 partide, o alianţă electorală şi 8 candidaţi independeţi se vor lupta pentru cele 32 de locuri rezervate României în Parlamentul European.
Campania electorală a început astăzi, la ora 00.00, şi se va încheia cu o zi înainte de data alegerilor, respectiv sâmbătă 24 mai, la ora 7.00. România va trimite 32 de eurodeputaţi la Bruxelles, cu unul mai puţin decât în legislatura trecută, ca urmare a aderării Croaţiei la UE. Noul Parlament European va avea 751 de deputati, care vor avea un mandat de 5 ani.
Cincisprezece partide şi opt candidaţi independenţi intră în cursa pentru alegerile europarlamentare din 25 mai.
În ordinea de pe buletinul de vot, în bătălia electorală intră candidaţii PDL, PMP, UDMR, alianţei electorale PSD-UNPR-PC, PNL, PRM, Alianţei Naţionale a Agricultorilor, Partidului Dreptăţii Sociale, Partidului Noua Republică, Partidului Verde, Forţa Civică, Partidului Ecologist Român, PNŢCD şi PPDD.
Pe lângă cele 15 formaţiuni politice înscrise în competiţia europeană, opt candidaţi independenţi au reuşit să treacă testul Biroului Electoral Central (BEC) şi se vor regăsi pe buletinele de vot din 25 mai. Pe lângă arhicunoscutul Mircea Diaconu, care a câştigat lupta cu ANI pentru a candida la alegerile europene, în competiţie sunt şi Pericle Iulian Capsali, Paul Purea, Costea Peter, gimnasta Corina Georgiana Ungureanu, Constantin Filip Titian, Valentin Dăeanu şi Dănuţ Liga.
Prahovenii care visează la un post de europarlamentar sunt: independenta Corina Ungureanu, fostă campioană mondială de gimnastică, fostul deputat Mihai Apostolache(locul 9 pe lista PDL), deputatul Lola Anghel (locul 12 pe lista PPDD), europarlamentarul Adina Vălean (născută la Ţintea, crescută în Ploieşti şi deţinătoarea unei case de locuit la Drajna- locul 2 pe lista PNL), Bogdan Nica, fostul şef al ANPC (locul 18-PNL), vicepreşedintele CJ Laurenţiu Rebega (locul 14 pe lista PSD-UNPR-PC), consilierul judeţean Bogdan Toader, preşedintele TSD Prahova(locul 38- PSD) şi Radu Simionescu (locul 41- Forţa Civică).
Suprinzătoare este lipsa prahovenilor de pe lista de europarlamentari ai Partidului Mişcarea Populară, mai ales că deputatul Dragoş Gunia şi senatorul Andrei Volosevici sunt printre membrii fondatori ai formaţiunii politice.
Oricum dacă vă spunem că un europarlamentar însumează venituri de aproximativ 300.000 de euro anual, ar trebui să înţelegeţi dorinţa unora de a face naveta la Strasbourg şi Bruxelles...